Vijesti 31.08.2020.

Aćimović: Moguće je da osoba bude zaražena i gripom i virusom korona istovremeno

ČITANJE: 2 minute

Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kazala je da se na jesen i zimu može desiti da osoba istovremeno ima i grip i virus korona, te da definitivno postoji visok nivo transmisije.

Ona je za N1 istakla da se još uvijek ne zna da li je epidemija kovid-19 u Republici Srpskoj i BiH na vrhuncu, te da nema informacija o tome kakva će biti slika u narednom periodu.

Prema njenim riječima ima dosta novoboljelih na dnevnom, sedmičnom i dvosedmičnom nivu.

Pojasnila je da u principu, o kojoj god epidemiji govorili, smatra da je završena kada prođe dvosturki nivo maksimalne inkubacije.

– Dakle, 28 dana kada možemo reći da je segment epidemije završen. Ne znamo u kom pravcu će ići inkorporacija virusa, ne možemo reći šta će biti u budućnosti, da li će 28 dana značiti da smo završili s virusom ili će biti novi talas – izjavila je Aćimović.

Virusi se vremenom mijenjaju dok cirkulišu, mutiraju, te kaže da i za virus i za ljude odgovara da izaziva blaža oboljenja.

– To bi bila najbolja opcija. Trenutno smo u ovakvoj fazi, visokoj transmisiji. Naše je da poštujemo mjere da je smanjimo. Ovo naročito govorim jer kreće škola. Bitno je da se poštuju sve mjere, ne samo u školi, nego u cijeloj zajednici – navela je Јela Aćimović..

Dodaje da je bitno za druge bolesti koje nas očekuju na jesen i zimu nošenje maske.

– Očekujemo da će primjena tih mjera smanjiti uticaj influence i drugih respiratornih bolesti. Ne treba da napustimo ideju nošenja maske, distance i češćeg pranja ruku. Virus korona i druge bolesti mogu zajedno cirkulisati, jer je moguće da osoba bude zaražena i gripom i kovidom – pojasnila je.

(A.M/banjaluka.net)