Vijesti 28.04.2021.

Aćimović: Ne smije se zaboraviti redovan proces vakcinacije djece

ČITANJE: 1 minuta

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović rekla je da se, iako je ove godine fokus na imunizaciji protiv virusa korona, ne smije zaboraviti redovan proces vakcinacije djece.

Aćimovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom obilježavanja Svjetske sedmice imunizacije, rekla da podaci o obuhvatu redovne vakcinacije pokazuju da je došlo do pada.

“Očekivali smo da će sigurno doći do pada u obuhvatu vakcinacijom upravo zbog pandemije i zbog samog funkcionisanja”, navela je Aćimovićeva.

Ona je naglasila da je Institut za javno zdravstvo na početku pandemije izdao uputstvo svim zdravstvenim ustanovama da ni slučajno ne zaustavljaju proces vakcinacije djece jer bi to bilo vrlo rizično, pogotovo u situaciji pandemije.

“Imali smo dovoljan broj vakcina sve vrijeme, nismo imali nestašica vakcina koje se koriste za redovnu vakcinaciju djece. Obuhvat dvije vakcine be-se-že koje se daju u porodilištu i vakcina protiv hepatitisa B je dobar”, rekla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da je primjetan pad obuhvata vakcinisanja petovalentnom vakcinom, te da je obuhvat trećom dozom ove vakcine 88 odsto, a obuhvat revakcinacijom onom dozom koja se daje sa godinu i po dana je 75 odsto.

“U predškolskoj dobi prima se četvorovalentna vakcina, a njen obuhvat je 67 odsto, a MPR vakcinom je nešto manji od 78 odsto”, navela je Aćimovićeva.

Ona je istakla da je neophodno da se djeca redovno vakcinišu da bi se izbjeglo izbijanje epidemije.

(Srna, E.M)

Oznake: Jela Aćimović