Vijesti 27.03.2021.

Aćimović: Pored Sputnjika, potrebno prihvatiti i ostale vakcine

ČITANJE: 1 minuta

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović istakla je za RTRS da se stanovništvo već naviklo na Sputnjik vakcine, ali da je sada potrebno prihvatiti i ostale vakcine.

Rekla je da će domovi zdravlja praviti svoje planove za vakcinaciju i dostavljati ih Institutu.

–  Mi ćemo ih obavijestiti koje količine vakcina protiv virusa korona imamo i praviće se raspored u skladu sa tim koliko ima stanovnika u određenoj opštini, da bude toliko i dostupno – naglasila je Aćimovićeva.

Istakla je da će se potruditi da objasne ljudima ukoliko postoji prednost određene vakcije u posebnim situacijama.

– Možemo reći da takvih situacija ima – dodala je Aćimovićeva.

Naglasila je da se pokazalo da vakcinu Sputnjik dobro podnose starije osobe.

– Nemamo reakcija koje bi trebale da nas zabrinu. To nam daje neku slobodu da i u daljem periodu starijim osobama preporučimo vakcinu Sputnjik – smatra Aćimovićeva.

Kada je riječ o Fajzer vakcinama, koje su trenutno u Institutu, za razliku od Sputnjik, naglasila je da na uputstvu jasno piše da može da se daje osobama koje imaju neku autoimunu bolest.

– To su jako česta pitanja od osoba koja imaju neku autoimunu bolest. Ne postoji kontraindikacija ni za jednu vrstu vakcine koja ima neku autoimunu bolest, ali je kod Fajzera to ispitano – rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da su istraživanja pokazala da Fajzer dobro podnose osobe koje su imale transplantaciju, osoba koje imaju neke bubrežne bolesti…

– Nijedan proizvođač nije radio studije specifično na trudnicama i zbog toga se ograničava primjena vakcina kod trudnica – rekla je Aćimovićeva.

(A.M.)

Oznake: vakcina