Vijesti 05.04.2017.

Acović: Predloženi grb grada ima obilježja sva tri naroda

ČITANJE: 1 minuta

Heraldičar Dragomir Acović rekao je danas da u njegovom prijedlogu grba Banjaluke postoje obilježja sva tri konstitutivna naroda.

Acović je rekao da poenta prijedloga grba nije da neko bude poražen ili natjeran na nešto.

“Ovaj predlog je napravljen u skladu sa određenim normama, koje su bile propisane, a nismo ih mi izmislili”, rekao je Acović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je sadržaj grba na neki način uslovio Ustavni sud Republike Srpske.

“Mi nismo mogli birati sadržaj, nego smo pokušali dati heraldičku formu sadržajima koji su nam bili propisani i mislim da smo se toga držali doslovno”, rekao je Acović.

On očekuje da prijedlog grb Banjaluke mnoge neće zadovoljiti, jer imaju svoje ideje i zamisli kako bi to trebalo da izgleda, što je, kako kaže, normalno.

“Obično se čuju komentari da neko sebe tu ne prepoznaje. Ali, ja onda pitam zašto vi tu sebe ne prepoznajete i šta je to u čemu sebe prepoznajete?”, rekao je Acović.

Ukoliko neko ne može da navede motive u kojima vidi sebe i svoj narod, kaže Acković, onda to nije problem prepoznavanja.

“To je problem da vas vjerovatno roditelji ili sredina u kojoj ste odrasli nisu naučili u čemu sve možete i treba da se prepoznate”, rekao je Acović.

Skupština grada Banjaluka razmatra danas prijedlog zaključka o prihvatanju Nacrta statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada.

Banjaluka u ovom momentu nema simbole – grb i zastavu, s obzirom na to da je Ustavni sud Republike Srpske još u februaru 2013. godine proglasio grb grada neustavnim.

(Srna)