Magazin 26.03.2016.

ADAC objavio test najboljih ljetnih guma za sezonu 2016. godinu

ČITANJE: 6 minuta
auto
Provjerite koje gume su najbolji izbor u dimenzijama 185/65 R15 i 225/45 R17 ADAC-ovo tradicionalno testiranje ljetnih guma i ovog puta je napravljeno u dvije dimenzije.

U izbor su ušli proizvodi koji pokrivaju tržišnu ponudu. Manja dimenzija, 185/65 R15 H, namijenjena je malim gradskim automobilima, dok na većoj, 225/45 R17 Y, voze automobili kompaktne i srednje klase.

Osim o finansijama na raspolaganju, vozači trebaju razmisliti i o uslovima korištenja izabrane gume. Vozačima iz unutrašnjosti prioritet bi trebali predstavljati rezultati vožnje po mokrom, dok će se oni koji žive u priobalnim područjima u kojima nema previše padavina, prilikom izbora ponajviše voditi rezultatima na suhom.

Oni koji godišnje prelaze veliki broj kilometara, obratiće pažnju na trajnost gume i njen uticaj na potrošnju goriva. U manjoj dimenziji, 185/65 R15 H, ove je godine testirano 17 ljetnih proizvoda. Rezultati su prilično dobri iako odličnih i dalje nema. Od tih 17 kandidata, sedam modela zaslužilo je ocjenu vrlo preporučljivo, sedam ih je prošlo s ocjenom preporučuje se, jedan se djelomično preporučuje, a jedan je potpuno podbacio i pao na našem testiranju. ContiPremiumContact 5, Dunlopov Sport Blue Response, Goodyearov EfficientGrip Performance, Hankookov Kinergy Eco K425, Nokianov Line i Kumhov Ecowing ES01 KH27 spadaju u grupu najbolje ocijenjenih guma kod kojih nisu uočeni nikakvi veći nedostaci. Pritom je Vredesteinov Sportrac 5 pokazao najviše na mokrom, dok je u karakteristikama na suhoj cesti najbolji rezultat ostvario Continentalov ContiPremiumContact 5.

Od ostalih s ocjenom vrlo preporučljivo Dunlop Sport BluResponse pokazuje kvalitet na suhom i pri uticaju na potrošnju goriva, dok je Goodyear EfficientGrip na mokrom tek mrvicu slabiji od Vredesteina koji je pokazao najviše. Ostale gume iz ove grupe, proizvodi Hankooka, Nokiana i Kumha, prezentovale su izuzetnu ujednačenost u svim kriterijima i opravdano su se našli među najbolje ocijenjenim proizvodima, iako njihov rezultat u pogledu trajnosti zaslužuje tek prosječnu ocjenu. Kao i obično kad je riječ o ljetnim gumama, najviše guma podbacilo je u vožnji po mokroj podlozi.

Sava je jedina kojoj je ukupna ocjena umanjena samo zbog rezultata na suhom, Infinity je podbacio i na suhom i na mokrom, dok su svi ostali imali problema isključivo na mokrom i to ih je stajalo boljeg ukupnog plasmana.

Na primjer, Michelinov Energy Saver+ pobijedio je ovogodišnje konkurente najboljim performansama u pogledu trajnosti i uticaja na potrošnju goriva, no ti su kvaliteti ovdje dobijeni nauštrb „mokrog“ rezultata što je u slučaju francuskog premium proizvoda dovelo do smanjenja ukupne ocjene koja ne može biti bolja od preporučuje se.

Slična je situacija primijećena i kod Baruma, koji u pogledu trajnosti zaslužuje izvrsnu ocjenu, ali posljedica toga je i ovdje slabiji rezultat na mokrom koji dovodi do ukupnog smanjenja. Nešto je drugačije s proizvodima Bridgestonea i Nexena. Oni su tako pokazali najviše na suhoj podlozi, no

značajni nedostaci na mokrom i ovdje su doveli do sveukupnog podbačaja. S druge strane, Semperitov problem bila je neujednačenost u svim kriterijima jer se u njegovom slučaju radilo o izvrsnom rezultatu u trajnosti, ali istovremeno i znatno lošijim rezultatima na mokrom.

U našem poređenju automobil opremljen Nankangovim proizvodom Green-Sport Eco 2+ trošio je najviše goriva i mogao se tek djelimično preporučiti na mokroj cesti. Ipak, ni Nankang na našem testiranju nije prošao najgore jer postoji guma koja je lošija čak i od njega.

GT Radialov Champiro VP1 pokazao je nedostatke na suhom i ne može se preporučiti na mokrom pa ni njegova ukupna ocjena ne može biti bolja od čiste jedinice.

Zanimljivu situaciju ove smo godine imali kod Pirelli Cinturata P1. Zvuči nevjerojatno, ali njegov rezultat razlikuje se od tvornice do tvornice. Naime, kod tog su pneumatika uočene velike razlike u performansama s obzirom na različite tvornice iz kojih su stizali testirani primjerci.

Na primjer, isti proizvod napravljen u tvornici u Rumuniji imao je vrlo preporučljive performanse na mokrom, dok je isti taj model, ali proizveden u pogonu u Turskoj, na istoj podlozi zaradio tek „dvojku“, odnosno tek se djelimično mogao preporučiti.

Upravo zbog toga, zbog tako velike razlike, odlučili smo Pirelli izbaciti iz tabelarnog rezultata ovogodišnjeg testa kako njegov rezultat ne bi zbunjivao. Paralelno s testom ljetnih guma, ovaj je put napravljen i test jednog cjelogodišnjeg proizvoda.

Michelinov CrossClimate pritom se pokazao pravim iznenađenjem. Najbolja trajnost, vrlo preporučljiv na suhom i preporučljiv na mokrom. Kad bi rezultat CrossClimatea u hidroplaningu bio bolji, ukupna ocjena ove gume bila bi vrlo preporučljivo i time bi cjelogodišnji proizvod potpuno zasjenio drugi model ovog proizvođača, Energy Saver+. Ipak, ovaj rezultat treba uzeti s rezervom jer je CrossClimate imao malu prednost u odnosu na ostale zato što je to bila jedina guma testirana s indeksom brzine „V“ jer se ovaj proizvod ne proizvodi s indeksom „H“, kakvog su imale ostale gume.

Svoju pravu vrijednost Michelin će u cjelogodišnjem segmentu moći pokazati već ove jeseni kad ćemo testirati upravo cjelogodišnji program. U većoj dimenziji, od ukupno 16 testiranih proizvoda, najveći broj uklopio se u prosjek pa je srednju ocjenu preporučuje se ovdje zaslužilo čak 11 pneumatika.

Odlikaša ni ovdje nije bilo, četiri gume dobile su ocjenu vrlo preporučljivo, dok je apsolutno najlošija guma u ovoj dimenziji s ocjenom djelimično se preporučuje proizvod Maxxis Victra Sport VS01 s potpunim izostankom lateralnoga gripa na mokroj cesti. Continentalov ContiSportContact 5, Esa-Tecarov Spirit 5 UHP, Pirellijev P Zero i Vredesteinov Ultrac Vorti nemaju nikakvih nedostataka i na ovom su testu pokazali najviše.

Pritom ne iznenađuje rezultat Continentala koji je ostvario najbolji rezultat i na suhom i na mokrom te ga možemo smatrati apsolutnim pobjednikom ljetnog testa, i to u obje dimenzije. S druge strane, Pirelli se među najboljima našao ponajviše zbog odličnog rezultata na mokrom koji je vrlo blizu onom Continentala, tek neznatno slabiji u području hidroplaninga. Vredesteinove prednosti do izražaja su došle na suhoj cesti, a najveće iznenađenje među najbolje ocijenjenim proizvodima jest ulazak u elitu ESA-Tecarova Spirit 5 UHP-a koji je imao izuzetno ujednačene rezultate u svim kriterijima i najbolji uspjeh u pogledu uticaja na potrošnju goriva.

Tako će automobil opremljen Esa-Tecarovim gumama uštediti otprilike 7,4% goriva više ili 0,2 litre na 100 kilometara u odnosu na Yokohamu koja se pokazala najrastrošnijom. Od guma s ukupnom ocjenom preporučuje se najveći broj, čak 9 od ukupno 11, i ovdje je pokazao nedostatke na mokrom. Samo dvije gume, Uniroyal (nedostaci na suhom) i Michelin (nedovoljna trajnost) na mokrom su vrlo preporučljive. Proizvodima Hankooka, Save, Nokiana i Yokohame do boljeg rezultata na mokrom nedostajalo je vrlo malo, dok su uz značajne nedostatke podbacili Toyo, Firestone, Fulda, Semperit i GT Radial.

U sportskim modelima guma, kakvim se može smatrati i dimenzija 225/45 R17, vozači očekuju najviši nivo sportskih performansi, ali samo Continental, Yokohama, Vredestein, Michelin i GT Radial odgovaraju visokim očekivanjima s izvrsnim rezultatima u ovoj kategoriji. S druge strane, na suhom su potpuno podbacili Uniroyal i Semperit s uočenim nedostacima u voznim svojstvima i sigurnosti.

Povratna informacija s ceste kod Uniroyala i Semperita prilično kasni, a to može predstavljati problem, posebno pri naglim skretanjima na brzoj saobraćajnici ili na otvorenim cestama sa krivinama. Lošiji nivo gripa utiče na sigurnost te kod ovih proizvoda može dovesti do zanošenja prednjeg ili zadnjeg kraja i potencijalno vrlo opasnih situacija.

(NN, autopoirtal.hr)