Vijesti 03.04.2016.

Adamović: Sud BiH nije nadležan za slučaj “Lavina”

ČITANJE: 2 minute
adamovic-vlado-advokat
Advokat Vlado Adamović rekao je Srni da je Sud BiH nadležan u slučajevima kada je oštećena BiH, ali da nije nadležan u slučaju uhapšenih u akciji “Lavina” jer u tom slučaju nije oštećena BiH.

“Sud BiH uspostavlja svoju nadležnostu, između ostalog, kada je oštećena BiH, a mi u odbrani uhapšenih u akciji `Lavina` tvrdimo da nema štete za BiH nego da se radi o sanaciji jedne banke koja ide svojom procedurom, postoji Agencija za osiguranje depozita i to će se na taj način riješiti”, istakao je Adamović.

Adamović je naglasio da su advokati predložili da ovaj slučaj sudi sud u Bijeljini.

On je rekao da su advokati, kada je bilo ročište za preispitavlje prijedloga za određivanje pritvora uhapšenim u akciji “Lavina”, istakli ovaj svoj prigovor, ali još nisu dobili odluku da li je prihvaćen ili odbijen njihov stav.

Adamović tvrdi da je njihov stav de fakto odbijen, s obzirom na to da je Sud BiH odredio mjere za ove osobe.

“Čim je odredio mjere, to znači da je prihvatio i svoju nadležnost”, naglasio je Adamović i dodao da sada čekaju obrazloženje Suda kako bi mogli u tom pogledu pisati žalbu.

Vlado Adamović, advokat osumnjičenih u slučaju “Lavina” Batrića Đurišića i Zdravka Dubova, istakao je na ročištu na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjera pritvora uhapšenim da je riječ o konfuznom predmetu koji je zbog javnog pritiska i halabuke političkih stranaka došao pred Sud BiH.

“Advokati su ukazali da u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora nema opisanog načina izvršenja krivičnog djela, niti individualizacije osnova sumnje”, rekao je Adamović.

Sud BiH odbio je juče prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za sve osumnjičene uhapšene u akciji “Lavina” i odredio im mjere zabrane, koje se odnose na zabranu napuštanja boravišta, odnosno adrese stanovanja, zabranu putovanja, oduzimanje putnih isprava i zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Tužilaštvo BiH bilo je predložilo pritvor za devet osoba uhapšenih u akciji “Lavina” zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za 123 miliona KM, među kojima su direktor Agencije za bankarstvo Srpske Slavica Injac i direktor Investiciono-razvojne banke Snežana Vujnić.

Pritvor je bio predložen i za direktora Bobar banke od maja 2010. godine do marta 2014. godine Petra Cacanovića, direktora Bobar banke od marta 2014. godine Anu Mirosavljević, članove Nadzornog odbora banke Sonju Kurtum i Sašu Tomića, direktora Sektora rizika u banci Batrića Đurišića, internog revizora Zdravka Dubova i zamjenika direktora banke i direktora Sektora korporativnog bankarstva Igora Prodanovića.

U okviru akcije “Lavina” pripadnici Sipe lišili su juče slobode Dragana Radumila, direktora Bobar banke od osnivanja do 2010. godine.

(Agencije)