Sport 22.11.2015.

Ademi najstrože kažnjeni fudbaler u istoriji

ČITANJE: 2 minute
Arijan Ademi
Fudbaler zagrebačkog Dinama Arijan Ademi najstrože je kažnjeni fudbaler zbog korišćenja dopinga u istoriji fudbala.

UEFA je suspendovala makedonskog reprezentativca na čak četiri godine zbog dopinga u Ligi šampiona.

Ademi je bio pozitivan na oba uzorka doping testa poslije prvog kola LŠ i neočekivane pobjede nad Arsenalom u Zagrebu 2:1, sredinom septembra.

On je navodno bio pozitivan na anabolički steroid stanozolol, a zbog suspenzije evropske kuće fudbala postao najstrože kažnjeni fudbaler zbog dopinga u istoriji.

– Ovo je iživljavanje na manjim sredinama i to nema nikakvog smisla. Ovako kazniti dečka nakon što su on i stručnjaci dokazali da se radilo o zagađenom suplementu i prihvatili da on nije znao da uzima nešto što se ne smije. Žalićemo se Sudu za sportsku arbitražu (CAS) ili gdje već možemo, ali trenutno smo svi šokirani –  rekao je trener Dinama Zoran Mamić.

Stanozolol smatraju “kraljem dopinga” – riječ je o preparatu koji je pri vrhu liste zabranjenih supstanci i koji se u organizam može unositi oralno ili injekcijama. Poznat je i slučaj atletičara Bena Džonsona koji je 1988. godine bio pozitivan zbog čega je izgubio olimpijsko zlato.

U dosadašnjim slučajevima dopinga, ili korištenja opojnih preparata i droga, fudbaleri su dobijali suspenzije od nekoliko mjeseci, ili maksimalno dvije godine zabrane igranja. Poznati igrači poput Adrijana Mucua i Rija Ferdinanda u prošlosti su bili suspendovani – Rumun na sedam mjeseci zbog korišćenja kokaina, a Englez na mjesec dana više jer je izbjegao doping test.

– Pravila su stroga i sve je to jasno, ali zbog toga ga kazniti sa četiri godine je idiotizam. Kakva bi bila kazna da je bio klub kao Arsenal, Mančester, Bajern ili neko sličan? Ovo je ponižavanje svih nas. Mi ćemo se boriti za njega do posljednje kapi. Radi se o fantastičnom dečku, našem zamjeniku kapitena i želimo da zaštitimo njega, klub pa čak i naš fudbal jer ovo je velika ljaga za sve nas- dodao je Mamić.

Ademi je rođen 1991. i kada i ako se bude vratio fudbalu imaće 28 godina.

(B92)