Vijesti 24.03.2017.

Advokat na suđenju Goranu Vučkoviću mahao bombom, tužilac tražio izuzeće sudije

ČITANJE: 3 minute

Suđenje Goranu Vučkoviću (43), optuženom da je podmetanjem bombe pokušao ubiti bivšu djevojku Suzanu Prerad, u banjalučkom Okružnom sudu juče su obilježili pokazivanje školske bombe, cjepanica drveta i žučna rasprava između advokata, tužilaca i sudskog vijeća.

Advokat Jevto Janković u sudnicu je donio školsku bombu i nekoliko manjih komada i kora drveta kako bi rekonstruisao podmetanje bombe prema navodima optužnice. Sudsko vijeće je prihvatilo taj prijedlog, pa je vještak za eksplozive Miodrag Piljak zamotao bombu u koru drveta i pokazao kako je to moguće uraditi. Naglasio je da je kora morala da bude oblijepljena selotejpom ili nečim drugim što bi bilo primjetno. Burnu raspravu u sudnici izazvao je advokat optuženog Jevto Janković, koji je negodovao zbog prisustva četiri tužioca i policajaca u klupama predviđenim za javnost.

– Prisustvo ovoliko tužilaca i policije smatram pritiskom. Ovo se pretvara u suđenje meni i vama kao vijeću – rekao je Janković.

Na to je burno reagovao postupajući tužilac Saša Labotić, koji je rekao da su i tužioci ljudi i da imaju pravo da prisustvuju suđenju jer je javno. Intervenisao je i član sudskog vijeća sudija Milan Blagojević, koji je zatražio da se prisutni tužioci i policija predstave i objasne zašto su došli.

– Imam osjećaj kao da nas kontrolišu – rekao je Blagojević.

Tužioci su se predstavili i rekli da su došli kao građani da nešto nauče jer je ovo prvi put da se zove tužilac kao svjedok pod optužbom za sastavljanje lažne optužnice. Tri policijska službenika su izašla iz sudnice kada im je rečeno da neće biti svjedoci.

Branilac optuženog Vučkovića za svjedoka je predložio tužioca Biljanu Janković, koju je cijelo vrijeme oslovljavao djevojačkim prezimenom Kosojević. Nije želio da kaže njeno sadašnje prezime, što je dodatno “podgrijalo” raspravu, pa ga je sud upozorio da poštuje tužioca.

Polemike i rasprava su se završili zahtjevom postupajućeg tužioca Saše Labotića za izuzeće člana vijeća, sudije Milana Blagojevića, jer sumnja u njegovu pristrasnost. Protivio se da tužilac Biljana Janković svjedoči.

– Odbrana je predložila tužioca Biljanu Kosojević, a ne Biljanu Janković. Protivim se saslušanju – rekao je Labotić.

Predsjednik sudskog vijeća Pane Gavrić ipak je pozvao Jankovićevu na saslušanje i pitao je za djevojačko prezime. Ona je rekla da je to Kosojević, ali i naglasila da se sada preziva Janković. Nakon toga uslijedio je Labotićev zahtjev za izuzeće cijelog vijeća, od čega je ubrzo odustao i zatražio samo izuzeće Blagojevića. Poslije zahtjeva za izuzeće Janković je objavio da odustaje od saslušanja tužioca. Suđenje je zatim prekinuto dok se ne odluči o zahtjevu za izuzeće.

Optužnica

Goran Vučković je optužen da je između 8. i 13. jula prošle godine krišom postavio vrećicu s bombom u drva za potpaljivanje vatre ispred kuće gdje je živjela njegova bivša djevojka Suzana Prerad. Do eksplozije je došlo 16. jula kada je ona unijela u kuću vrećicu i naložila u peći. Motiv je ljubomora, jer se Vučković nije mogao pomiriti s raskidom ljubavne veze.

(glassrpske.com)