Vijesti 08.12.2021.

ADVOKAT: Zbog pritvora za direktora, “Bosnalijek” može izgubiti milione, niko o tome ne brine

ČITANJE: 3 minute

U Sudu Bosne i Hercegovine je održano ročište na zahtjev Tužilaštva BiH da se odredi pritvor direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću kojeg sumnjiče za organizovani kriminal i pranje novca. Njegov branitelj Mirsad Crnovršanin je naglasio da bi pritvaranjem Uzunovića Bosnalijek izgubio milione.

Tužiteljica je pritvor zatražila zbog straha od bjekstva i da bi osumnjičeni mogao pokušati prikriti dokaze, prenosi Klix.

Tokom izlaganja odbrane, Crnovršanin je posebno istaknuo to da bi prikupljanje dokaza do potencijalnog podizanja optužnice u Tužilaštvu BiH moglo trajati predugo, a da bi, ukoliko Uzunović za to vrijeme bude u pritvoru, Bosnalijek izgubio milione.

“Niko ne vodi računa o posljedicama propasti Bosnalijeka. Ako bi mu odredili pritvor, došlo bi do kraha firme”, poručio je to Crnovršanin tokom današnjeg ročišta.

Rečeno je i da jučer nisu mogli krenuti kamioni robe za Rusiju jer Uzunović nije bio na slobodi da, kao jedino ovlašteno lice, potpiše potrebne akte.

“Jučer i danas nije mogao biti otpremljen kamion u vrijednosti od 700.000, to je 1,4 miliona KM direktne štete koja je već nastala, a milioni bi još mogli biti izgubljeni ako mu bude određen pritvor”, rekao je Crnovršanin naglasivši da prijedlog tužiteljice da Uzunović sve potrebno potpisuje u pritvoru – ne dolazi u obzir.

Osim toga, Crnovršanin je naveo još nekoliko razloga zbog kojih smatra da pritvaranje Uzunovića ne bi bilo fer.

Govoreći o sumnji Tužilaštva BiH da bi Uzunović sa slobode manipulisao dokazima, njegov branitelj poručuje da je u skladu s tim besmisleno to što Tužilaštvo traži pritvor samo za Uzunovića, ukoliko je istragom obuhvaćeno više od 20 osumnjičenih koji se nalaze na slobodi. Navodi da, i kad bi Uzunović bio u pritvoru, to ne bi sprečavalo ostale da prikrivaju dokaze umjesto njega.

Bez obzira na to, Crnovršanin smatra da korektna saradnja Bosnalijeka i Tužilaštva postoji već dugo, odnosno da je i direktor firme Nedim Uzunović, čiji se pritvor traži, pokazao da aktivno učestvuje u odbrani i da ne pokušava prikriti dokaze.

Osim uništavanja dokaza, tužiteljica Enisa Adrović je navela i strah od bjekstva s obzirom na to da se Uzunović prvi put suočava sa hapšenjem i da prvi put postaje svjestan toga koliko je teško ono za šta ga sumnjiče.

Na to je advokat Crnovršanin kazao kako činjenica da je prvi put uhapšen može samo ići u prilog Uzunoviću. Dodao je i da njegov branjenik nikada nije osuđivan i da nema razloga za bjekstvo.

Umjesto pritvora, branitelj Uzunovića predlaže mjere zabrane napuštanja BiH, ali uz mogućnost odlaska van granica ukoliko je to potrebno da potpiše ugovore, odnosno kako ne bi bila prouzrokovana šteta Bosnalijeku.

U svom izlaganju odbrane, Crnovršanin je iznio niz revizorskih i finansijskih izvještaja za koje ističe da govore o pozitivnom poslovanju Bosnalijeka u vrijeme otkada je direktor ove firme.

“Dostavili smo relevantna vještačenja iz proteklog perioda iz kojih proizilazi da Bosnalijek nije pretprpio nikakvu štetu kada je riječ o radu Uzunovića”, rekao je Crnovršanin novinarima.

Riječ je o izvještajima federalne revizorke Mirsade Čeho i svjetske revizorske kuće “Deloitte” u kojima se navodi da je sve rađeno u skladu sa zakonskim okvirima u BiH.

Na kraju, Crnovršanin je zaključio odbranu pozitivnom statistikom firme: “Je li Bosnalijek doživio procvat ili propast dolaskom Nedima Uzunovića? O tome govori 240 zaposlenih više, za sedam godina u kojima je on direktor”.

(SB)

Oznake: Bosnalijek