Vijesti 26.05.2021.

Advokat Zoran Nedimović uputio prijetnje portalu “Banjaluka.net”

ČITANJE: 3 minute

Advokat Zoran Nedimović uputio je danas prijetnje redakciji portala “Banjaluka.net” zbog objavljenih tekstova o stanju u AMS RS.

Naime advokat Nedimović je prvo uputio dopis u kojim prijeti tužbom za klevetu u ime Mire Lolić, zaposlenice AMS RS. U telefonskom razgovoru advokat Nedimović je grubo izvrijeđao i prijetio ukidanjem portala Banjaluka.net, a vidno iznerviran rekao je da pored “pravnih postoje i vanredne metode kako će se obračunati sa redakcijom portala”.

“Mira Lolić je moja sestra i dirnuli ste mi u porodicu. Ako ne prestanete pisati o AMS gdje je ona zaposlenica koliko sutra ću podnijeti tužbu i za klevetu ali za krivičnu odgovornost”. Na opasku da on kao advokat treba da zna da je kleveta izuzeta iz Krivičnog zakona, te da Mira Lolić ukoliko smatra da je nešto neistinito objavljeno može poslati demanti, Nedimović je rekao:

“Ja sam joj savjetovao da ne šalje demanti. Uzećemo Vam pare i više nego što mislite. Krivično ću Vas goniti. A pored pravnih postoje i vanredne metode kako ću se obračunati sa vama”.

Redakcija portala Banjaluka.net ove je prijetnje prijavila banjalučkoj policiji.

U nastavku pročitajte Opomenu pred tužbu koju je uputio advokat redakciji:

“Obraćam Vam se kao punomoćnik Lolić Mire iz Banjaluke, radnice AMS RS, a u vezi Vašeg uzastopnog objavljivanja netačnih i nepotkrijepljenih informacija u tri vezana članka na portalu „Banjaluka.net“, čiji ste direktor i suvlasnik.

Naime, objavili ste tri članka pod nazivom: „Nastavlja se drama u Sportskom AMS RS: Nezadovoljni članovi iznijeli nove optužbe“, od 19.5.2021. godine, zatim „Nezadovoljni klubovi: Inspekcijska kontrola u SAMS RS bila površna, a izvještaj pun nelogičnosti“ od 21.5.2021. godine i „Članovi Sportskog AMS RS nastavljaju s optužbama: Uništeno sve što je u automobilizmu stvarano proteklih 20 godina“ od 24.5.2021. godine.

U navedenim člancima se ime Mire Lolić pojavljuje u netačnim konotacijama i očigledno neprovjerenim navodima, što je suprotno novinarskoj etici.

Upozoravam Vas da ste plasirali u javnost niz netačnih i neprovjerenih informacija, te epiteta koji nisu sredstvo novinarskog, odnosno objektivnog izvještavanja. Kao sredstvo javnog informisanja dužni ste da postupate u skladu sa pravilima struke, odnosno da umjesto „sagovornici“ ili „nezadovoljni članovi“ navedete ko su oni, tj. njihovo ime i prezime ili naziv. Ni u jednom tekstu se ne vidi ko su ti nezadovoljni članovi, koliko ih je, da li su uopšte članovi i čega itd.

Tako da objavljeni navodi na Vašem portalu imaju karakter stihijskoh novinarskog linča, odnosno u potpunoj su suprotnosti sa novinarskom etikom.

Na primjer Vi u svim pomenutim tekstovima upotrebljavate za moju klijenticu izraze i konstrukcije: „samozvana“, „lažno predstavljanje“, „Da li je Mira Lolić izabrani sekretar?“ itd., a ne imenutjete izvor tih tvrdnji iako ste isto dužni da uradite. Pa proizilazi i očigledno se može zaključiti da se radi o vidu novinarske manipulacije netačnim informacijama, a sve u cilju namjernog nanošenja štete ili rušenja ugleda Mire Lolić, t.j. kleveti za nečiju korist, za koju pretpostavljam da ste primili nagradu.

DOKAZ: – članak „Nastavlja se drama u Sportskom AMS RS: Nezadovoljni članovi iznijeli nove optužbe“, od 19.5.2021. godine

– članak „Nezadovoljni klubovi: Inspekcijska kontrola u SAMS RS bila površna, a izvještaj pun nelogičnosti“ od 21.5.2021. godine

– članak „Članovi Sportskog AMS RS nastavljaju s optužbama: Uništeno sve što je u automobilizmu stvarano proteklih 20 godina“ od 24.5.2021. godine.

Kao pravno lice koje je objavilo navedeno izražavanje lica označenih kao „vaši sagovornici“, te kao urednik i izdavač navedenog izražavanja nečeg neistinitog, identifikujući to lice trećem licu. Te stoga Lolić Mira zahtijeva od Vas da joj nadoknadite štetu koju ste joj prouzrokovali namjernim i uzastopnim objavljivanjem neistina u iznosu od 4.000,00KM, na tekući račun Lolić Mire broj: 154-505-99891711-71.

U suprotnom ću u ime Lolić Mire protiv Vas podnijeti tužbu Osnovnom sudu u Banjoj Luci za klevetu, u kojem slučaju ću potraživati znatno veći iznos u skladu sa stvarnom štetom nanesenom ugledu oštećene Lolić Mire.”