Vijesti 08.03.2021.

ADVOKATI: Stanivuković proizvoljan, stvara pogrešnu sliku o porodici Radišić

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković iznošenjem proizvoljnih zaključaka u javnosti stvara pogrešnu sliku o načinu rada i poslovanja porodice Radišić i kompanija koje posluju pod njihovim menadžmentom.

Poručili su ovo iz Advokatske kancelarije “Stevanović” koja pravno zastupa porodicu Radišić.

U saopštenju je naglašeno i da su pomenute komapnije u zadnjih 10 godina uplatile više od 17 miliona KM raznih naknada u korist budžeta grada.

– Nakon današnje konferencije za novinare i nekoliko dana stalnih napada Stanivukovića, porodica Radišić demantuje niz neistina koje je gradonačelnik izrekao na njen teret u vezi sa postupkom legalizacije ljetne terase “Kajak” i oštro se suprostavlja svim medijskim napisima koji su rezultat njegovih javnih istupa – navodi se u saopštenju.

Advokatska kancelarija “Stevanović” ističe da u ovom slučaju nije riječ o restoranu, već o ljetnoj terasi koja radi isključivo tokom ljetne sezone, o čemu gradska uprava mora imati saznanja, jer se procedura registrovanja djelatnosti obavlja preko njih.

– Stav našeg klijenta je da se urgencijama vrši pritisak na drugostepeni organ u upravnom postupku, te porodica Radišić apeluje na sve organe da u svom odlučivanju odlučuju u zakonskim rokovima i kapacitetima – navode u ovoj kancelariji.

Prema ocjeni pravnog zastupnika, Stanivuković je na konferenciji za novinare krivo prezentovao informacije javnosti, govoreći da je poslao urgenciju Ministarstvu građevinarstva radi rješavanja spornog predmeta, te da je spis ranije dostavljen drugostepenom organu na odlučivanje, što nije istina.

Kako se navodi, gradonačelnik zanemaruje činjenicu da u Banjaluci postoji na hiljade objekata koji su u postupku legalizacije, kao što je slučaj i sa “Kajak terasom”, već se isključivo, iz njemu poznatih razloga, bavi samo ovim postupkom.

– Porodica Radišić otvoreno sumnja da su upravo ti razlozi bili povod Stanivukovićeve posjete “Kajak terasi” prije nekoliko večeri u pratnji nepoznatih osoba, kada se pozdravio sa vlasnicima, što je zabilježeno nadzornim kamerama – dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je porodica Radišić uvjerena da će javnost Republike Srpske i stanovnici grada Banjaluka objektivno i racionalno sagledati sve činjenice.

– Posebno ističu da duboko vjeruju u pravni sistem Republike Srpske koji će, nesumnjivo, na pravno-relevantan način, zasnovan isključivo na realnim činjenicama i zakonskim postulatima, riješiti postupke koje je porodica Radišić primorana pokrenuti protiv gradonačelnika Draška Stanivukovića i nadležnih u gradskoj upravi, kako bi se otklonila svaka sumnja u ispravnost rada naših klijenata i kompanija koje posluju pod njihovim imenom – poručili su iz Advokatske kancelarije “Stevanović”.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je izvjesno da će biti porušen restoran “Kajak” u vlasništvu Mile Radišića u Banjaluci, jer je, kako je istakao, nelegalno sagrađen na gradskoj imovini na kojoj je predviđeno zelenilo.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je da podržava svaku inicijativu za zakonito korištenje objekata, odnosno legalizaciju ili uklanjanje bespravno izgrađenih objekata, te će nakon potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja u vezi sa izgradnjom poslovnog objekta u Ulici Save Kovačevića u Banjaluci, donijeti na zakonu zasnovanu odluku, uvažavajući i urgenciju gradonačelnika ovog grada.

(Srna/SB)