Vijesti 05.06.2021.

Advokati tvrde: Nikakvo rješenje o rušenju restorana “Agape” nije dostavljeno

ČITANJE: 2 minute

Rješenje o rušenju “Agapea” nije u pravnom prometu, jer nije dostavljeno ni investitoru, ni njegovom punomoćniku, saopšteno iz Zajedničke advokatske kancelarije Pucar.

– Svako rješenje proizvodi dejstvo od dana dostavljanja stranci. Shodno odredbi člana 36 Zakona o inspekcijama RS, inspektor u obavljanju inspekcijskog nadzora samostalno vodi postupak, donosi rješenje i preduzima mjere i radnje i niko ne može  korištenjem službenog položaja ili na drugi način onemogućiti ili ometati inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora i preduzimanju mjera i radnji za koje je ovlašćen, niti narušavati dignitet i samostalnost inspektora – saopštili su advokati.

Kako kažu, javnim objavljivanjem rješenja o rušenju, koje još nije dostavljeno stranci, vrši se nezakoniti pritisak na rad inspektora.

– U postupku inspekcijskog nadzora je utvrđeno da nije riječ o nelegalnosti restorana “Agape”, jer za to postoji građevinska i upotrebna dozvola, već je predmet nadzora bio samo dio bašte, koji se odnosi na dvije tende i ostavu, a koji predstavljaju modernizaciju mobilijara bašte. Na projektu iz 1979.godine su ucrtani stolovi, stolice i suncobrani, a mobilijar je sada modernizovan pa postoje sećije, klupe i tende, ali svrha im je ista, da služe za pružanje usluga u baštama i zaštitu od sunca – navodi se u saopštenju.

Investitor je, dodaju, pokrenuo postupak legalizacije ovih radova koji je u toku, i po osnovu kojeg u smislu odredbe člana 16 Zakona o leglizaciji bespravno izgrađenih objekata investitor ima pravo da zatraži prekid postupka izvršenja rješenja o rušenju.

– A ponavljamo da postupak izvršenja rješenja o rušenju nije ni započeo, jer od strane inspektora nikakvo rješenje investitoru nije dostavljeno. Podneseni zahtjev za legalizaciju predstavlja pravni osnov za zadržavanje objekta i njegovo priključenje na komunalnu infrastrukturu – navedeno je u saopštenju.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nedavno je izjavio da je nelegalan i restoran “Agape”, čiji je vlasnik Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, te da će objekat biti srušen.

(E.M)