ADVOKATI: U ovoj konstelaciji Tegeltiju niko ne može optužiti

Zahvalan sam svima koji su prepoznali politiku hajke protiv mene i to osudili, rekao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija, gostujući u Dnevniku plus naše televizije, govoreći o navodima portala Žurnal da je trgovao krivičnim istragama. Tvrdi da ovo nije prvi put da se pokušava diskreditovati njegova kompetencija.

To su, kaže, i ranije radili ljudi na istaknutim pozicijama i ovo je još jedan dokaz udara na srpske kadrove u Sarajevu.

Advokat Vlado Adamović, bivši Barašinov branilac kaže da se ovdje ne radi o neprimjerenom kontaktu, kao u slučaju na primjer Milorada Barašina, jer Alešević nije Tegeltijina stranka, čak i ako je dogovoren susret.

– Јasno je da inspektor nije dogovorio pare s Tegeltijom u ovom slučaju. Tegeltija Aleševiću čak nije ni rekao: “OK, uredu je, ja ću to završiti i opet ćemo se sastati u kafani.” Ovdje ne treba raditi dramu zato što je samo u pitanju predsjednik VSTV-a. Kad odlazi Tegeltija, inspektor mu kaže: “Ništa on nije tražio. Ako hoćeš, ti nešto daj”… Јasno je sa snimka da inspektor nije dogovorio pare s Tegeltijom. Meni su 20 do 30 puta uzimali pare iza leđa u moje ime. U ovoj konstelaciji niko Tegeltiju ne može optužiti – kaže Vlado Adamović za BIRN BiH.

I bivši disciplinski tužilac VSTV-a Arben Murtezić smatra da je važno da odluku u ovom slučaju donesu oni koji su nadležni da odlučuju, koji imaju kompletan predmet pred sobom i da ne daju neke paušalne ocjene.

– Načelno mogu reći da je prije svega važno, kao i u tom predmetu, da niko ne bude sankcionisan ni osuđen, da ne bude donesena nikakva odluka prije nego što se provede temeljan postupak. Nadležni sud će utvrditi koji je to postupak. Suština u tome bila je i kod Barašina i ovdje. Ne može se osuditi čovjek, mislim, ni disciplinski ni krivično na osnovu novinskog članka, pa šta god da je bilo – kazao je Murtezić za BIRN.

Poredeći slučaj Barašina i Tegeltije, Murtezić kaže da Alešević nije Tegeltijina stranka.

– Mi imamo prekršaje koji se odnose na neprimjerene kontakte sa strankama. Oni čije su one stranke ne smiju stupati u kontakte s njima na neprimjeren način, što znači bez prisustva druge stranke. Ali, kažem, sve u svemu, sve to treba izvagati, sve te činjenice treba izvagati kada se formira predmet – zaključio je Murtezić.

(rtrs)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.