Vijesti 24.05.2019.

ADVOKATI: U ovoj konstelaciji Tegeltiju niko ne može optužiti

ČITANJE: 2 minute

Zahvalan sam svima koji su prepoznali politiku hajke protiv mene i to osudili, rekao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija, gostujući u Dnevniku plus naše televizije, govoreći o navodima portala Žurnal da je trgovao krivičnim istragama. Tvrdi da ovo nije prvi put da se pokušava diskreditovati njegova kompetencija.

To su, kaže, i ranije radili ljudi na istaknutim pozicijama i ovo je još jedan dokaz udara na srpske kadrove u Sarajevu.

Advokat Vlado Adamović, bivši Barašinov branilac kaže da se ovdje ne radi o neprimjerenom kontaktu, kao u slučaju na primjer Milorada Barašina, jer Alešević nije Tegeltijina stranka, čak i ako je dogovoren susret.

– Јasno je da inspektor nije dogovorio pare s Tegeltijom u ovom slučaju. Tegeltija Aleševiću čak nije ni rekao: “OK, uredu je, ja ću to završiti i opet ćemo se sastati u kafani.” Ovdje ne treba raditi dramu zato što je samo u pitanju predsjednik VSTV-a. Kad odlazi Tegeltija, inspektor mu kaže: “Ništa on nije tražio. Ako hoćeš, ti nešto daj”… Јasno je sa snimka da inspektor nije dogovorio pare s Tegeltijom. Meni su 20 do 30 puta uzimali pare iza leđa u moje ime. U ovoj konstelaciji niko Tegeltiju ne može optužiti – kaže Vlado Adamović za BIRN BiH.

I bivši disciplinski tužilac VSTV-a Arben Murtezić smatra da je važno da odluku u ovom slučaju donesu oni koji su nadležni da odlučuju, koji imaju kompletan predmet pred sobom i da ne daju neke paušalne ocjene.

– Načelno mogu reći da je prije svega važno, kao i u tom predmetu, da niko ne bude sankcionisan ni osuđen, da ne bude donesena nikakva odluka prije nego što se provede temeljan postupak. Nadležni sud će utvrditi koji je to postupak. Suština u tome bila je i kod Barašina i ovdje. Ne može se osuditi čovjek, mislim, ni disciplinski ni krivično na osnovu novinskog članka, pa šta god da je bilo – kazao je Murtezić za BIRN.

Poredeći slučaj Barašina i Tegeltije, Murtezić kaže da Alešević nije Tegeltijina stranka.

– Mi imamo prekršaje koji se odnose na neprimjerene kontakte sa strankama. Oni čije su one stranke ne smiju stupati u kontakte s njima na neprimjeren način, što znači bez prisustva druge stranke. Ali, kažem, sve u svemu, sve to treba izvagati, sve te činjenice treba izvagati kada se formira predmet – zaključio je Murtezić.

(rtrs)