Vijesti 02.04.2019.

ADVOKATSKA KOMORA ZAŽMIRILA NA KRIMINAL Marica Ćulum osuđena na zatvor, pa postala najplaćeniji advokat

ČITANJE: 4 minute

Banjalučki advokat Marica Ćulum je u proteklih sedam godina pred sudovima u ovom gradu bila branilac po službenoj dužnosti u više od 100 slučajeva i tako zaradila skoro 180.000 KM.

Ćulum je ovaj posao obavljala nakon što je pravosnažno osuđena na godinu dana zatvora jer je bila članica zločinačke organizacije koja je trgovala drogom.

Advokatska komora Republike Srpske joj je 2012. godine, kada je pravosnažno osuđena, trebala izreći zabranu obavljanja djelatnosti, ali to se nije desilo, pokazuje istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

– Ja, koliko se sjećam, o tome nismo uopšte razgovarali – kaže Branislav Rakić, tadašnji vršilac dužnosti predsjednika Izvršnog odbora, a današnji predsjednik Advokatske komore.

Zakon o advokaturi RS predviđa zabranu obavljanja prakse advokatima koji su osuđeni na kaznu zatvora od šest mjeseci i duže.

Ćulum je u martu 2012. godine na Sudu BiH osuđena jer je bila pripadnica zločinačke organizacije. Ona je, kao branilac pritvorenog Željka Ilića, prenosila njegove poruke i omogućila dogovore u vezi sa trgovinom i naplatom dugova od prodaje droge.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Ćulum zloupotrijebila ovlaštenja i beneficije branilaca, odnosno predstavnice pravosuđa.

– Na ovaj način optužena izigrava kompletan krivičnopravni sistem čime nanosi nesagledivu štetu ugledu vlastite profesije – piše u presudi.

Međutim, u Izvršnom odboru Advokatske komore, koji donosi odluke o zabrani bavljenja advokaturom, nisu tako smatrali.

– Ma, nismo imali uopšte stava, vjerujte – kaže Rakić. Na pitanje šta je sa propisanim procedurama, odgovara: “Džabe, tako je bilo. Ne možemo vratiti vrijeme”.

U septembru 2016. godine na zahtjev Marice Ćulum presuda je brisana iz krivične evidencije. Ona nije odgovarala na pozive novinarke CIN-a.

Ćulum je po izricanju presude podnijela molbu da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom jer, između ostalog, ima “ozbiljne psihičke poremećaje” i njeno zdravstveno stanje bi se pogoršalo boravkom u zatvoru. Umjesto da ode u zatvor, platila je 24.700 KM. Četiri godine poslije, na njen zahtjev, presuda je brisana.

– Obzirom da osuđena obavlja advokatsku djelatnost, da je porodična, udata, majka dvoje djece, cijenjena u okolini u kojoj živi i radi, su dodatni razlozi da se uvaži njena molba za brisanje predmetne osude – navedeno je u molbi. Ćulum je sve ove godine nesmetano radila i dio svoje zarade ostvarivala i preko javnog budžeta.

CIN je 2017. godine radio istraživanje koje je pokazalo da je za sedam godina za odbrane po službenoj dužnosti iz budžeta izdvojeno više od 76 miliona maraka. Veliki dio tog novca podijelio je mali broj advokata − ostali rijetko zastupaju po službenoj dužnosti.

Osnovni sud u Banjaluci je tada odbio dostaviti podatke o zaradama advokata po službenoj dužnosti. CIN je podnio tužbu, a Okružni sud je 2018. godine donio presudu kojom poništava tu odluku. Nakon toga Osnovni sud je dostavio ove podatke koji se sada nalaze u CIN-ovoj bazi.

Podaci su pokazali da je advokat Ćulum najplaćenija braniteljka po službenoj dužnosti pred Osnovnim sudom u Banjaluci. U posljednjih sedam godina tu je zaradila 127 hiljada KM.

Njenim kolegama to ne smeta

– Odluka je bila kakva je bila. Marica nije osuđivana sada jer je brisana kazna – kaže Jasminka Jovišević.

Sa njom se slaže i Darko Kremenović.

– Marica Ćulum je još advokat i biće još dugo godina advokat – sa zadovoljstvom konstatuje Kremenović.

Međutim, istu podršku kolega nije imao advokat Marijan Savić iz Teslića. On je u avgustu 2017. godine pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga. Na njegovom imanju je pronađeno 86 stabljika indijske konoplje koju je uzgajao.

Tužilaštvo u Doboju je tokom procesa tražilo da mu se zabrani bavljenje advokaturom, ali sud je to odbio jer je smatrao da djelo koje je Savić počinio nije zloupotreba advokatske djelatnosti. Komora je Saviću, ipak, zabranila da radi kao advokat.

– Za mene je neprihvatljivo da prije podne branim klijenta, a poslije podne uzgajam marihuana – kaže disciplinski tužilac Milanović.

Savić se na odluku o isključenju žalio pa je postupak još u toku.

(Srpskainfo)