Vijesti 24.04.2017.

Aerodrom Banjaluka gubi 100.000 putnika godišnje

ČITANJE: 3 minute

Banjalučki aerodrom je već godinama samo u fazi potencijala, a najlošiji je po broju putnika u odnosu na ostala tri aerodroma u BiH.

Riječ je o jedinom međunarodnom aerodromu koji je u poslijeratnom vremenu imao svoje zlatno doba 2000-ih godina; tada je bilo čak više od 45.000 putnika godišnje. Prošle godine ih je bilo oko 22.000, a sa aerodroma ima samo jedna linija – do Beograda i nazad, koju provodi „Air Srbija“.

Pri tome, broj putnika koji iz banjalučke regije koristi usluge vazdušnog saobraćaja sa drugih, susednih aerodroma je veći od 100.000. Dakle, za toliko putnika je banjalučki aerodrom u gubitku.

Da bi aerodrom u Mahovljanima „normalno“ funkcionisao, potrebno je, po analizama, najmanje 200 putnika dnevno. Prošle godine ih je svakog dana u prosjeku bilo 60.

banjalucki aerodrom

U sličnoj situaciji bio je sve donedavno aerodrom u Tuzli, koji sada ima dnevno i 7 linija. Doduše, putnike na svim linijama prevozi niskobudžetna mađarska kompanija „Wizz air“. Imaju letove za Berlin, Frakfurt, London, Geteborg, Štokholm, Malme, Keln, Bazel… Prošle godine imali su 311.000 putnika, a ove godine u planu je oko 480.000.

Enver Jukanović, dirketor marketinga na tuzlanskom aerodromu, kaže da je bilo potrebno nekoliko godina pregovora da dođu u poziciju u kojoj su sada.

– Nakon višegodišnjih pregovora sa nekoliko nacionalnih kompanija koje su rekle da nemaju interes da lete sa tuzlanskog aerodoroma, okrenuo sam se niskobudžetnim kompanijama. Tako da smo postigli dogovor sa „Wizz air“ – objašnjava Jukanović.

– U krugu aerodroma imamo nekoliko poslovnih partnera kojima iznajmljujemo prostor. Tu je i puno auta na kojima zarađujemo na parkingu, a imamo i mnogo firmi koje se žele reklamirati. Ove godine očekujemo da više od milion ljudi prođe aerodromom, od čega oko pola miliona putnika – kaže on.

Direktor banjalučkog aerodroma Miroslav Janjić potvrđuje da je rukovodstvo i ovog aerodroma pregovaralo sa „Wizz air“ kompanijom.

– Poznato je da je to niskobudžetna kompanija, koja ima jeftine karte. Međutim, troškove mora neko da plati. Mi to nismo mogli da prihvatimo – obrazlaže Janjić.

Na pitanje zašto je naš aerodrom stalno u fazi potencijala, Janjić kaže da je to zbog minimlanih uslova koje aerodrom pruža.

– Uslovi koju važili prije deset godina i sada u vazdušnom saobraćaju su drastično promijenjeni. Osim toga, naš aerodrom se mora renovirati i u toku smo sa uvođenjem izvođača u posao – navodi Janjić.

Tvrdi da se rukovodstvo aerodroma iz “petnih žila” upinje da promeni situaciju i da se poboljšanje može očekivati nakon rekonstrukcije.

Aerodromu Banjaluka odobren je zajam od 7 miliona KM kod Investiciono-razvojne banke RS. Kredit je odobren za izgradnju savremenog kargo skladišta okvirne bruto građevinske površine planiranog objekta 1.300 kvadratnih metara.

Ulaganja će biti usmjerena i na proširenje aerodromske zgrade, putničkog terminala s dodatnih 354 kvadratna metra, te nabavku aerodromske opreme, sistem za osvjetljavanje i obilježavanje poletno-sletne staze…

Aerodrom je prošle godine prikazao prihode od oko tri miliona KM, s tim da je iz budžeta RS bilo predviđeno 1,9 miliona KM subvencija. Imaju 55 zaposlenih.

Kao autobuska stanica

Narodni poslanik SNSD Dragoljub Davidović nedavno je na sednici Skupštine ocjenio da zgrada banjalučkog aerodroma izgleda kao autobuska stanica iz provincije.

dragoljub davidovic

Iz Ministarstva saobraćaja i veza odgovoreno mu je da je ove godine predviđen početak sanacije terminalne zgrade.

Imajući u vidu oskudnu finansijsku moć, opredeljenje Aerodroma je da postojeće stanje održava čistim i urednim do okončanja radova, kada će zgrada dobiti sasvim drugačiji estetski izgled. Smatraju nesvrsishodnim ulagati u infrastrukturu prije početka realizacije radova.

(EuroBlic)