Biznis 12.11.2016.

Aerodrom Banjaluka: Radovi na proširenju biće gotovi do kraja 2017.

ČITANJE: 2 minute

Talas novih investicija u kapacitete aerodroma u BiH neće zaobići ni banjalučki aerodrom. Nakon što smo pisali o ulaganjima u proširenje putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla, stižu i vijesti o početku izgradnje kargo skladišta u Banjaluci. Naime, tamo uskoro kreću radovi, a osim novog kargo skladišta, biće i proširena aerodromska zgrada.

Kako kaže u razgovoru za portal eKapija direktor Aerodroma Banjaluka Miroslav Janjić, kapacitet budućeg skladišta iznosiće 1.360 m2, a zgrada će dobiti još 400 m2.

– Naše osnovno opredjeljnje je da postanemo lider regiona u kargo saobraćaju. Usmjerenje je takvo da ćemo sami upravljati kargo centrom, iako će saradnja sa relevantnim kompanijama svakako unaprijediti poslovanje – ističe Janjić.

Kada bude izgrađeno, novo kargo skladište biće prilagođeno za prihvat, skladištenje, ukrupnjavanje i otpremu kako roba koje imaju posebne sanitarno-klimatske uslove, tako i univerzalnih roba koje nemaju posebne skladišno-transportne zahtjeve. Janjić kaže da njegov kapacitet odgovara očekivanom obimu kargo saobraćaja, a imaće i prednosti s obzirom na poziciju.

– Sa geografskim predispozicijama budućeg kargo skladišta očekujemo veliko interesovanje kargo avio kompanija. Mi smo dovoljno blizu EU, nismo članica, ali to ima prednosti, pogotovo kada je riječ o smještaju, preradi, doradi, prepakivanju, ukrupnjivanju i montaži robe. Očekivani kargo saobraćaj je srazmjeran kvalitativnim i kvantitativnim karakteristikama kargo skladišta.

Početak svih radova očekuje se krajem tekuće i početkom 2017. godine, a završetak je planiran do septembra 2017. godne. Osim kargo skladišta i proširenja aerodromske zgrade, dio novca ide i u kupovinu aerodromske opreme. O vrijednosti cjelokupne investicije nisu htjeli da govore, mada se ranije u medijima pominjala cifra od 7 mil KM.

Strateški planovi

Osim što će novo kargo skladište ojačati poslovanje banjalučkog aerodroma u domenu prevoza tereta, planovi menadžmenta su i da ovaj aerodrom uskoro potpiše ugovore i sa nekom low cost kompanijom. To nije neizvodljivo, jer ovaj aerodrom ima povoljne geografske i klimatske uslove, kako je to ovog proljeća naglasio i Saša Vlaisavljević, direktor beogradskog aerodroma Nikola Tesla. Kako je on tada istakao, Banjaluka ima potencijal da bude regionalni centar za niskotarifne kompanije.

Inače, banjalučki i beogradski aeodrom planiraju zajedničku stratešku saradnju.

(T.B./E-kapija)