Vijesti 28.12.2015.

Aerodrom Banjaluka u novom ruhu do kraja 2016.

ČITANJE: 3 minute
Aerodrom bl
Javno preduzeće “Aerodromi Republike Srpske” Banjaluka podnijelo je zahtjev Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS za kredit od sedam miliona maraka, putem kreditne linije zajmovi za pravna lica koja odredi Vlada RS, a koji će biti utrošen za proširenje i jačanje aerodromskih kapaciteta.

Naime, ovaj zahtjev podnesen je 18. decembra, nakon dobijene saglasnosti Vlade RS, a biće iskorišten za izradu prostorno-planske dokumentacije, izgradnju kargo objekta i nabavku aerodromske opreme.

Sve to bi, prema očekivanjima menadžmenta, u idealnim uslovima moglo biti završeno do kraja sljedeće godine, kada bi Aerodrom Banjaluka trebalo da dobije proširenu aerodromsku zgradu, kargo centar, te novu aerodromsku opremu.

Kako je navedeno na internet stranici IRB RS, “Aerodromi RS” su u zahtjevu naveli period otplate od osam godina, uz dvije godine grejs perioda.

Miroslav Janjić, direktor “Aerodroma RS”, rekao je da je plan širenje osnovne djelatnosti Aerodroma Banjaluka, ističući da su kreditna sredstva prevashodno namijenjena za tri cjeline. Prva je prostorno-planska dokumentacija koja je neophodna da prati sve planirane sadržaje.

– Sa druge strane, kada govorimo o građevinskim objektima koje je neophodno uraditi, svima je poznato da u malo većoj gužvi, prilikom dolaska značajnijeg vazduhoplova, imamo problem sa dolaznim gejtom, gdje je vrlo oskudna infrastruktura, pa je neophodno proširiti postojeću aerodromsku zgradu- rekao je Janjić.

Pored toga, on ističe i da je neophodno napraviti sadržaje kargo objekta za podršku kargo saobraćaju koji je značajan u ovoj godini, jer premašuje 5,5 hiljada tona transportovane robe.

– Znači, to je respektabilan posao za koji postoji potreba da se prave određeni sadržaji koji mogu podržavati takav posao- rekao je on.

Kao treću cjelinu, on je naveo nabavku aerodromske opreme, a koja bi išla od cisterne za snabdijevanje vazduhoplova gorivima do opreme neophodne za bezbjednost saobraćaja, zatim transporteri, viljuškari, svjetlosne linije i drugo.

Prema njegovim riječima, sve to Aerodrom Banjaluka svrstava u višu kategoriju da i u otežanim uslovima ima adekvatan prihvat vazduhoplova, te da ukupan sadržaj bude podignut na viši nivo.

– Nezahvalno je u našim uslovima govoriti o rokovima za završetak ovih aktivnosti. Trenutno radimo u maksimalnom intenzitetu u skladu s mogućnostima i zakonskom procedurom, koja se mora poštovati- rekao je Janjić.

Dodaje da su sada u fazi pripreme dokumentacije za kreditna sredstva, a paralelna faza je završavanje projektne dokumentacije koja je neophodna da prati ovaj sadržaj, nakon čega će uslijediti procedure javnih nabavki, te će po okončanju tih procesa biti poznati izvođači radova, kada će se i moći govoriti o rokovima.

– Vjerujemo da će ukupan projekat biti aktivan u narednoj godini u cijelosti, znači od početka do završetka. To je naša želja, cilj i potreba- najavio je Janjić.

Naglasio je da je činjenica da Aerodrom Banjaluka hoće da se bavi kargo saobraćajem i u tom slučaju moraju imati pretpostavke da prihvate sve sadržaje, a ne samo sadržaje određenog posla.

– Ovim konkurenciji dajemo do znanja da smo ozbiljan partner i ozbiljna konkurencija, i to će onima kojima je potreban transport robe biti interesantno, jer ćemo moći ispuniti njihove suptilne zahtjeve za transport različitih vrsta robe- rekao je Janjić.

(Nezavisne novine)