Politika 19.05.2016.

Afera “kilogram zlata”: Odbačene prijave protiv Dodika

ČITANJE: 2 minute

-Do sada tri ili četiri predmeta protiv Dodika su zatvorena. U Tužilaštvu  BiH ne postoji’ slučaj Dodik’. Bilo je nešto protiv Milorada Dodika, kao na primjer kilogram zlata, i većina tih predmeta je zatvorena- izjavio je Goran Salihović,  glavni tužilac BiH.

Salihović nije objasnio koji su razlozi, pa je slučaj odbačen, ali su nam iz te pravosudne institucije odgovorili da ne mogu davati bilo kakve informacije. Nisu htjeli ni da potvde ni demantuju informaciju da su tužioci predmet stavili, ad akta, zbog zastare. Kako god bilo, Milorad Dodik poručuje da je slučaj, kilogram zlata,  jedan od primjera gdje je, kako kaže, cijela priča isforsirana i namještena.

– Zloupotrebljavaju institucije da bi pokrenuli neke procese. Šta je sa Pavlović bankom, šta je sa zlatom , šta je sa tim pričama koje su otvarali istražne afere od kojih ništa nema?  Šta mislite da to ne vrijeđa dostojanstvo ljudi?- prokomentarisao je Dodik.

Gordan Milinić, aktuelni direktor Agencije za unapređenje stranih investicija, koji je Tužilaštvu predao dokumnetaciju više ne želi da kometariše cijeli slučaj. U kratkom telefonskom razgovoru, je poručio da nije riječ samo o predmetu kilogram zlata, već da toga, kako kaže, ima još. Cijelu priču o navodnoj aferi, pratile su tvrdnje iz SNSD-a da je Miliniću za prijavu protiv Dodika data  čelna pozicija u državnoj agenciji, dok su u SDS-u odbacivali mogućnost bilo kakve nagodbe.

-Ako nije bilo krivične odgovornosti, onda je sigurno bilo zloupotrebe položaja i po tom osnovu dok neko ne ogovora dešavaće nam se ovo što nam se dešava- rekao je Miladin Stanić,  poslanik SDS-a u NS RS.

Dok glavni akteri uglavnom izbjegavaju da sada govore o cijeloj prči, u nevladinom sektoru podsjećaju da je poražavajuće ako se desila zastara djela.

-U društvima političke odgovornosti ovdje bi neko morao da snosi posljedice ili onaj ko je izlazio u javnost sa optužbama i insinuacijama ili onaj koji je bio predmet optužbi i insinuacija. Ne mogu ovako krupne riječi da se izgovore zarad medijskog eksluzivizma ili cirkusa- rekao je  Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

Gordan Milinić, prije nekoliko mjeseci je optužio predsjednika RS da je od ruskog biznismena Olega Burlakova uzeo kilogram zlata mita. O tome je danima govorio u javnosti, a nekoliko puta je u Tužilaštvu govorio o svojim saznanjima i to nakon što je odbijen, kao i svi ostali svjedoci Mladena Bosića u procesu protiv Milorada Dodika, pred banjalučkim Osnovnim sudom.

(ATV)

Oznake: Milorad Dodik