Politika 28.09.2021.

AFERA “KISEONIK” Vukanović traži da nadležnih u Vladi Srpske da podnesu ostavke

ČITANJE: 2 minute

Tokom aktuelnog časa na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske poslanik Nebojša Vukanović pozvao je predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića i sve nadležne funkcionere u Vladi Srpske da podnesu ostavke, zbog afere „Kiseonik“ koja već peti dan drma javnost Srpske.

Ne mogu da vjerujem da niste svi redom podnijeli ostavke, a da ste došli ovdje danas. Meni bliski ljudi nedavno su izgubili živote u trebinjskoj bolnici i ostao sam šokiran kada sam vidio da se u trebinjskoj bolnici koristi tehnički gas umjesto medicinskog i da je Ministarstvo upozoreno o tome, a da vi ćutite 24 sata. Svi morate podnijeti ostavke, rekao je Vukanović.

Predsjednik skupštine je Vukanovića upozorio da se drži dnevnog reda i da ne skreće sa teme.

– Držite se vi zakona. U najmanju ruku pola vas treba biti smijenjeno – poručio je Vukanović.

Dodao je da je nedopustivo da niko od nadležnih ne reaguje na ovakve navode.

– Sedam sati juče zasijeda vlada, da bi sastavili tri rečenice, sram vas bilo. Zamislite da se to desi u jednoj Njemačkoj, zdravstveni inspektor je napisao da ste trovali narod tehničkim gasom i još imate obraza da dođete ovdje. Još tražite od mene da govorim bez uzbuđenja, a kod nas najveća smrtnost, pet puta veća nego u Srbiji, a pola naših ljekara završilo škole u Srbiji – rekao je Vukanović.

Dodao je da je poigravanje sa ljudskim životima nedopustivo.

– Hoću svi da podnesete ostavke i da se povučete zbog ovoga naroda, dosta je laži i smrti. Uništili ste nas iz temelja. Gadi mi se što dijelim isti vazduh sa vama. Hoću svi da se povučete – poručio je Vukanović.

Prije početka sjednice dnevni red je dopunjen sa dvije tačke i to Prijedlog zakona o fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske, te Prijedlog o kompenzacionom fondu Srpske. Klub SNSD je zatražio da se povuče tačka 17 dnevnog reda o razrješenju potpredsjednika NSRS Denisa Šulića, na prijedlog narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

(N.S)