Svijet 20.07.2021.

AFERA “PEGAZ”: Makronov telefon špijuniran iz Maroka pomoću softvera izraelske kompanije NSO

ČITANJE: 2 minute

Telefon francuskog predsjednika Emanuela Makrona bio je meta mogućeg nadzora iz Maroka u okviru špijunske afere Pegaz, navodi se u današnjem članku pariskog Monda.

U navodima istrage koje je objavilo 17 medijskih organizacija predvođenih neprofitnom novinarskom grupom Zabranjene priče sa sjedištem u Parizu, kaže se da je špijunski softver, izrađen i licenciran na izraelsku kompaniju NSO, korišćen u pokušajima i uspješno izvedenim operacijama hakovanja pametnih telefona pojedinih novinara, vladinih zvaničnika i aktivista za ljudska prava, prenosi Rojters.

Kako navodi Gardijan, na spisku ličnosti čiji su telefoni hakovani nalazi se još 13 zvaničnika i šefova država i vlada, među kojima su predsjednik Evropskog saveta Šarl MIšel, južnoafrički predsjednik Ciril Ramafosa, Saad Hariri, koji je prošle nedjelje podnio ostavku na mjesto premijera Libana, Marokanski kralj Mohammed VI i premijer te zemlje Sadedin Otmani, premijer Pakistana Imran Kan i generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

To što se neki brojevi nalaze na listi koju su odabrale vlade koje su klijenti izraelske špijunske kompanije NSO Group ne znači da je ličnost bila podvrgnuta pokušaju ili uspješnom hakovanju.

NSO insistira da baza podataka “nema nikakvog značaja za kompaniju”. Kompanija je saopštila da Makron nije bio meta nijednog njihovog kupca, što znači da kompanija poriče da je izabran za nadzor pomoću Pegaza, njegovog špijunskog softvera.

NSO ukazuje na činjenicu da to što se neki broj pojavio na listi ni na koji način ne implicira da je taj broj izabran za nadzor pomoću Pegaza, ali dodaje da lista ukazuje na pojedince koje su vladini klijenti kompanije identifikovali kao osobe od interesa, uključujući ljude koji su kasnije bili meta nadzora.

NSO zahtijeva od svojih klijenata da koriste samo njegove moćne špijunske alate za legitimne istrage terorizma ili zločina.

Projekat Pegaz nije mogao da ispita mobilne telefone lidera i diplomata, pa stoga nije mogao da potvrdi da li je bilo pokušaja instaliranja malvera na njihove telefone.

Pored poricanja da je Makron bio meta, portparol grupe NSO takođe je rekao da kralj Mohammed VI i Tedros Gebrejesus “nisu, niti su ikada bili ciljevi ili izabrani kao ciljevi kupaca NSO grupe”.

(SB)

Oznake: Emanuel Makron