Vijesti 04.03.2019.

AFERA “PELENE” NE JENJAVA Čelnici Fonda zdravstva pozvani na razgovor u Narodnu skupštinu RS

ČITANJE: 2 minute

Zbog afere „Pelene“, odgovorni iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS pozvani su da do kraja ove sedmice odgovore na pitanja poslanika pred Odborom za žalbe i predstavke i Odborom za zdravstvo Narodne skupštine RS. 

Potvrdio je to za Srpskainfo poslanik Draško Stanivuković, koji je predsjednik Odbora za žalbe i predstavke. Poziv je, kako saznajemo, upućen direktoru Fonda Dejanu Kusturiću, te njegovim saradnicima: donedavnom izvršnom direktoru za javne nabavke Branislavu Zeljkoviću i njegovom nasljedniku na ovoj funkciji Đorđu Cvijiću.

-Nadam se da će se odazvati doći pred odbore do kraja sedmice, ali ako to ne bude moguće, pozvaćemo ih da dođu iduće sedmice, mi smo strpljivi, kada su u pitanju ovako osjetljive stvari – rekao je Stanivuković.

On je dodao da će nakon “saslušanja” odgovornih iz Fonda, pred oba odbora biti pozvani i predstavnici korisnika pelena, kao i roditelji teško boelsne djece, koja moraju pelene nositi do kraja života. Tako će i oni dobiti priliku da kažu svoja iskustva, a konačan cilj je da se afera “Pelene” uvrsti u dnevni red Narodne skupštine RS, kako bi najviša zakonodavna vlast u RS našla rješenje.

Inače, ranije je Stanvuković zbog ove afere podnio krivične prijave protiv Kusturića i Zeljkovića, a sada je najavio da će u naredne tri dana, podnijeti i prijavu protiv Đorđa Cvijića. Cvijić je bio predsjednik tenderske komisije za nabavku spornih nekvalitetnih pelena, a nakon toga umjesto da odgovara, on je ngrađen pozicijom izvršnog direktora za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Pelene na recept u RS dobija 1.209 najugoženijih teških bolesnika i osoba sa invalididtetom, a među korisnicima je i 89 djece.

Kako tvrde očajni roditelji, pelene koje dobijaju od Nove godine na recept, a koje ne mogu uz doplatu zamijeniti za kvalitetnije, toliko su loše  da su neupotrebljive i da dotano ugrožavaju zdravlje njihove djece. Pojedini roditelji su ove pelene nazvali “smećem” i “običnom najlonskom kesom sa malo tanke vate.”

(Srpskainfo)