Afera “Rajski papiri”: Otkrivene offshore malverzacije svjetskih moćnika

Najveće svjetske kompanije, čelni ljudi država i druga velika imena globalne političke scene, ali i zabave i sporta, koji su svoj imetak sklonili u okviru tajnih “poreskih rajeva” biće otkrivena ove nedjelje u okviru ogromnog novog istraživačkog projekta koji će ispitati ofšor carstva Velike Britanije, javlja britanski “Gardijan”.

Podaci su se pojavili samo nedjelju dana nakon objave 13.4 miliona datoteka u okviru kojih su objelodanjena globalna okruženja gdje cvjeta zloupotreba poreza, kao i kompleksni, a naizgled površni načini da najimućnije kompanije mogu legalno da zaštite svoje bogatstvo.

 Dokumenti su stigli od dva provajdera ofšor servisa i kompanija koja registruje 19 poreskih rajeva pala je pod perom njemačkog “Zidojče Cajtunga”, a sve je objavljeno zahvaljujući Internacionalnom konzorcijumu istraživačkog novinarstva sa partnerima u koje spadaju i britanski “Gardijan”, “Bi-Bi-Si” i “Njujork tajms”.

U okviru projekta koji je nazvan “Rajski papiri”, između ostalog navedeno je:

  • Milioni funti od privatnog imanja kraljice Velike Britanije Elizabete Druge koji su uloženi u fond na Kajmanskim ostrvima, pa i dio sredstava koji je otišao trgovcu optuženom za eksploatisanje siromašnijih porodica i ranjivog naroda.
  • Obilna ofšor poslovanja članova Kabineta predsjednika SAD Donalda Trampa, kao i njegovih savjetnika i donatora, uključujući i velike isplate od firme čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina koje su usmjerene grupaciji američkog sekretara za trgovinu Vilbura Rosa.
  • Kako su društvene mreže Tviter i Fejsbuk dobile stotine miliona dolara investicija koje mogu da se isprate do državnih finansijskih institucija Rusije.
  • Fond Kajmanskih ostrva koji izbjegava plaćanje poreza kojim upravlja glavni čovjek za finansije premijera Kanade Džastina Trudoa.
  • Ofšor fond vrijedan 450 miliona dolara za koji se prethodno nije znalo, a u kom je čuvano bogatstvo lorda Aškrofta.
  • Intenzivno izbjegavanje plaćanja poreza svjetskih kompanija među kojima su i Najk i Epl.
  • Kako su neka od najslavnijih svjetskih imena filma i televizijske industrije zaštitila svoje finansije kroz niz ofšor šema.
  • Milijarde povraćaja poreza Ostrva Men i Malte vlasnicima privatnih aviona i luksuznih jahti.
  • Tajna pozajmica i dogovor koji koristi Glenkor, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Londonu, u pokušaju da osigura unosna prava za rudarstvo u Kongu.
  • Kompleksne ofšor mreže koje koriste dva ruska milijardera za kupovinu učešća u fudbalskim klubovima Arsenal i Everton.

Objava ove istrage, u čijoj realizaciji je učestvovalo više od 380 novinara koji su godinu dana pregledali i slagali dokumentaciju u okviru koje neki od podataka datiraju i od prije 70 godina, događa se u periodu u kom vlada globalna finansijska nejednakost.

U međuvremenu, multinacionalne kompanije prebacuju rastući dio profita ofšor, samo u protekloj godini izračunato je da je prebačeno 600 milijardi dolara, a to će objelodaniti vodeći svjetski ekonomista Gabrijel Zukman ove nedjelje.

– Poreski rajevi su jedan od ključnih segmenata u rastu svjetske nejednakosti. Dok ona raste, ofšor izbegavanje plaćanja poreza postaje elitni sport – naveo je Zukman.

U centru podataka našao se Eplbaj, pravna firma sa brojnim kancelarijama u raznim državama – Bermudi, Kajmanska ostrva, Britanska Djevičanska ostrva, Ostrvo Men, Džerzi i Gernzi. Kontrasno sa Mosak Fonsekom, diskreditovanom firmom u središtu prošlogodišnje istrage Panama papira, Eplbaj se ponosi time što je vodeći član “magičnog kruga” ofšor firmi najvišeg ranga. Ta kompanija djelovala je u osnivanju ofšora, omogućivši strukture koje su pomogle da se legalno smanje njihovi računi za porez.

Iz Eplbaja navode da su pregledali sve optužbe i utvrdili da “nema dokaza o prestupima, kako njihovih, tako ni njihovih klijenata”: “Mi smo pravna firma koja savjetuje o zakonitim načinima vođenja biznisa. Mi ne tolerišemo nelegalna djela”, navodi “Gardijan”.

 

(EuroBlic)

ŠUKALO: Vladajuća većina sprečava razrješenje predmeta Dragičević

Odbijanjem uvrštavanja u dnevni red Izmjena Zakona o krivičnom postupku i Zakona javnim tužilaštvima, vladajuća većina je stala u zaštitu kriminala i tajkuna, tvrdi Adam Šukalo, predsjednik neformalnog antikorupcionog tima Narodne skupštine RS na pres konferenciji koja je upravo završena.

BESPLATAN KAMP Stotinu djece iz Banjaluke uživalo u Grčkoj

Stotinu djece uzrasta od devet do 14 godina iz Banjaluke, među kojima 60 članova Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Pelagić” boravili su u Dječjem kampu “Skuras” na grčkom poluostrvu Halkidiki od 7. do 15. juna, a ovakav projekat biće realizovan i naredne godine.

Gradonačelnik sa direktorima škola, počinje sanacija…

Grad Banja Luka je rebalansom budžeta obezbijedio 200.000 KM za sanaciju osam banjalučkih osnovnih škola, te 140.000 za sanaciju krova Tehničke škole, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnjeg sastanka sa direktorima ovih škola.

OVOG LJETA Kulturna dešavanja i u atrijumu Gradske uprave

Povodom Svjetskog dana muzike, Grad Banja Luka ozvaničiće početak projekta pod nazivom „Kultura u prolazu“, kojim će se dati mogućnost za održavanje različitih kulturnih sadržaja u prostoru atrijuma Gradske uprave.