Biznis 06.11.2017.

Afera “Rajski papiri”: Otkrivene offshore malverzacije svjetskih moćnika

ČITANJE: 3 minute

Najveće svjetske kompanije, čelni ljudi država i druga velika imena globalne političke scene, ali i zabave i sporta, koji su svoj imetak sklonili u okviru tajnih “poreskih rajeva” biće otkrivena ove nedjelje u okviru ogromnog novog istraživačkog projekta koji će ispitati ofšor carstva Velike Britanije, javlja britanski “Gardijan”.

Podaci su se pojavili samo nedjelju dana nakon objave 13.4 miliona datoteka u okviru kojih su objelodanjena globalna okruženja gdje cvjeta zloupotreba poreza, kao i kompleksni, a naizgled površni načini da najimućnije kompanije mogu legalno da zaštite svoje bogatstvo.

 Dokumenti su stigli od dva provajdera ofšor servisa i kompanija koja registruje 19 poreskih rajeva pala je pod perom njemačkog “Zidojče Cajtunga”, a sve je objavljeno zahvaljujući Internacionalnom konzorcijumu istraživačkog novinarstva sa partnerima u koje spadaju i britanski “Gardijan”, “Bi-Bi-Si” i “Njujork tajms”.

U okviru projekta koji je nazvan “Rajski papiri”, između ostalog navedeno je:

  • Milioni funti od privatnog imanja kraljice Velike Britanije Elizabete Druge koji su uloženi u fond na Kajmanskim ostrvima, pa i dio sredstava koji je otišao trgovcu optuženom za eksploatisanje siromašnijih porodica i ranjivog naroda.
  • Obilna ofšor poslovanja članova Kabineta predsjednika SAD Donalda Trampa, kao i njegovih savjetnika i donatora, uključujući i velike isplate od firme čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina koje su usmjerene grupaciji američkog sekretara za trgovinu Vilbura Rosa.
  • Kako su društvene mreže Tviter i Fejsbuk dobile stotine miliona dolara investicija koje mogu da se isprate do državnih finansijskih institucija Rusije.
  • Fond Kajmanskih ostrva koji izbjegava plaćanje poreza kojim upravlja glavni čovjek za finansije premijera Kanade Džastina Trudoa.
  • Ofšor fond vrijedan 450 miliona dolara za koji se prethodno nije znalo, a u kom je čuvano bogatstvo lorda Aškrofta.
  • Intenzivno izbjegavanje plaćanja poreza svjetskih kompanija među kojima su i Najk i Epl.
  • Kako su neka od najslavnijih svjetskih imena filma i televizijske industrije zaštitila svoje finansije kroz niz ofšor šema.
  • Milijarde povraćaja poreza Ostrva Men i Malte vlasnicima privatnih aviona i luksuznih jahti.
  • Tajna pozajmica i dogovor koji koristi Glenkor, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Londonu, u pokušaju da osigura unosna prava za rudarstvo u Kongu.
  • Kompleksne ofšor mreže koje koriste dva ruska milijardera za kupovinu učešća u fudbalskim klubovima Arsenal i Everton.

Objava ove istrage, u čijoj realizaciji je učestvovalo više od 380 novinara koji su godinu dana pregledali i slagali dokumentaciju u okviru koje neki od podataka datiraju i od prije 70 godina, događa se u periodu u kom vlada globalna finansijska nejednakost.

U međuvremenu, multinacionalne kompanije prebacuju rastući dio profita ofšor, samo u protekloj godini izračunato je da je prebačeno 600 milijardi dolara, a to će objelodaniti vodeći svjetski ekonomista Gabrijel Zukman ove nedjelje.

– Poreski rajevi su jedan od ključnih segmenata u rastu svjetske nejednakosti. Dok ona raste, ofšor izbegavanje plaćanja poreza postaje elitni sport – naveo je Zukman.

U centru podataka našao se Eplbaj, pravna firma sa brojnim kancelarijama u raznim državama – Bermudi, Kajmanska ostrva, Britanska Djevičanska ostrva, Ostrvo Men, Džerzi i Gernzi. Kontrasno sa Mosak Fonsekom, diskreditovanom firmom u središtu prošlogodišnje istrage Panama papira, Eplbaj se ponosi time što je vodeći član “magičnog kruga” ofšor firmi najvišeg ranga. Ta kompanija djelovala je u osnivanju ofšora, omogućivši strukture koje su pomogle da se legalno smanje njihovi računi za porez.

Iz Eplbaja navode da su pregledali sve optužbe i utvrdili da “nema dokaza o prestupima, kako njihovih, tako ni njihovih klijenata”: “Mi smo pravna firma koja savjetuje o zakonitim načinima vođenja biznisa. Mi ne tolerišemo nelegalna djela”, navodi “Gardijan”.

 

(EuroBlic)