Vijesti 29.05.2020.

AFERA “RESPIRATORI”: Novalić, Solak i Hodžić uhapšeni, imaju status osumnjičenih

ČITANJE: 2 minute

Premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FCUS) Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić koji su noć proveli u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) su uhapšeni i imaju status osumnjičenih, objavio je portal Kliks.

Portal navodi da su oni osumnjičeni za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi u slučaju “Respiratori”.

Solak, Hodžić i Novalić uhapšeni su sinoć i pripadnici SIPA su ih, kako prenose federalni mediji, više časova ispitivali u vezi sa aferom nabavke 100 respiratora iz Kine.

Oni će tokom dana biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH koje će odlučiti o narednim mjerama.

– Tim Tužilaštva BiH intenzivno radi na slučaju “Respiratori”, koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, vrijednosti 10,5 miliona KM – potvrđeno je Srni u Tužilaštvu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će više informacija o ovoj aferi biti poznato tokom dana.

Tužilaštvo BiH bi se u toku dana trebalo izjasniti o tome da li je neko od njih ili sva trojica osumnjičeni u ovom predmetu.

U SIPA Srni nisu mogli ni potvrditi, ni demanovati navode medija o ispitivanju u vezi sa predmetom “Respiratori”.

Proteklih sedmica SIPA je u slučaju “Respiratori” obavila pretrese u FUCZ-u, federalnoj Vladi, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te u firmi “Srebrena malina” i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Stotinu respiratora uvezeno je iz Kine posredstvom poljoprivredne firme “Srebrena malina” iz Srebrenice u vlasništvu Hodžića, a koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća. Vještačenjem koje je naložilo Tužilaptvo BiH utvrđeno je da respiratori nisu za upotrebu na intezivnoj njezi.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog ove afere.

Zbog Novalićevog hapšenja odgođena je sjednica Vlade FBiH koja je danas trebala biti održana u Sarajevu, a problem je bio u tome što ministarka finansija FBiH Jelka Milićević nije htjela predsjedavati sjednicom na osnovu usmene punomoći koju je Novalić dao preko svoje advokatice Vasvije Vidović.

(Klix, Glas Srpske)

Oznake: Fadil Novalić