Vijesti 04.12.2020.

AFERA “RESPIRATORI” Podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićevićeve

ČITANJE: 3 minute

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Civilne zaštite FBiH, Fikreta Hodžića, vlasnika “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica i Jelke Milićević, ministarke finansija FBiH, zbog afere “Respiratori”.

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi  “F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili krivična djela udruživanje radi činjena krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, faslifikovanje službene isprave i povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijiskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjesan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlaštenja premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

“U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F. H. Srebrena malina’ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila  imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine”, navedeno je u oštužnici.

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka, direkotora Agencije za lijekove i medicinska sredstva, nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da je i u drugim slučajevima ova Agencija donosila nezakonite odluke.

Tužillaštvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

(Nezavisne)