AFERA “RESPIRATORI”: S dozvole Agencije za lijekove nestalo ime manekenke Ane Bavrke

Iz Agencije za lijekove BiH juče je potvrđeno za “Dnevni avaz” da “Srebrena malina” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića još nije podnijela zahtjev za uvoz dodatnih 20 respiratora iz Kine u BiH.

Ovim su potvrđeni pisanje lista i informacija koju je jučer objavila federalna zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo, a na osnovu pitanja koje je poslala ovoj agenciji.

Šta je priloženo

Sada je pitanje kako su ovi preostali respiratori uopšte uvezeni u BiH i kako je pokrenuta carinska prijava i procedura za plaćanje PDV-a te šta je priloženo UIO. Iz Agencije za lijekove tvrde da “dozvola važi 30 dana ili za jedan uvoz”, to znači za uvezenih 80 respiratora, ali ne i preostalih 20.

Direktor Agencije Aleksandar Zolak ranije je kazao da je „Srebrena malina“ dobila dozvolu za uvoz respiratora 27. aprila koja, kako je rekao, važi mjesec i ona je istekla, ali nije govorio da ona važi za jedan uvoz.

Osim toga, prema dokumentaciji koja je u posjedu „Avaza“, „Srebrena malina“ je zahtjev za uvoz respiratora podnijela 27. aprila i isti dan dobila dozvolu kada je i predala papire, ali u tom podnesku uopće nije bio naveden registracijski broj firme.

Kada je u pitanju dozvola za promet medicinske opreme, ona im je odobrena 26. aprila, dan ranije, i važi pet godina. Međutim, prema registru veleprometnika koji imaju dozvolu Agencije za promet medicinskih sredstava, sada je navedena kao ključna osoba za praćenje neželjenih sredstava izvjesna Refija Suljaković.

kada je podnesen prvi zahtjev i kada je ista odluka, također, objavljena na stranici Agencije, na ovom mjestu bilo je najprije ime Ane Bavrke, TV voditeljice, manekenke i Hodžićeve prijateljice, kao inžinjera radiologije. To je utvrdila i SIPA kada je izuzela dokumentaciju i dozvole iz ove kompanije.

Ali Bavrka je ekspresno nestala s ovog registra Agencije za lijekove, što potvrđuju i dokumenti koji su u posjedu „Avaza“ i njeno ime je sada izbrisano.

Bavrka je bila zaposlenica ove firme jer, inače, Hodžić nije mogao ispuniti uvjet za registraciju. Očigledno je da je tražila raskid ugovora pa je zamijenjena drugom osobom, što je vidljivo iz registra.

(Avaz)

U toku priprema čelične konstrukcije za novi most

Izrada čelične konstrukcije za novi most u Toplicama napreduje odličnom dinamikom, a očekuje se da bi montaža mogla početi krajem avgusta ili početkom septembra, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Čelični nosači su u završnoj fazi, izvršeno je probno sklapanje elemenata na licu mjesta. Preostaju radovi na antikorozivnoj zaštiti i lakiranju, a

BUDVA: Deset puta manje turista uprkos nezapamćeno niskim cijenama

U Budvi je desetak puta manje turista nego prošle godine, uprkos tome što cijene odmora tamo nisu bile niže u proteklih deceniju i po. Plaže su poluprazne i vikendom, ima dovoljno parking mjesta, pa svi koji odmaraju kažu da je to pravi doživljaj, pišu podgoričke “Vijesti”. List navodi da bi ovogodišnja parola budvanskih hotelijera mogla

Predstavljena jahta “Derubis 44 fly” proizvedena u BiH

Kompanija “Derubis jahte” iz Viteza predstavila je novi model jahte, proizvedene u BiH, koja će do večeras biti izložena za javnost na Trgu BiH u Sarajevu. Jahta “Derubis 44 fly” duga je 14 metara, široka 4,5 metra i visoka 6 metara. Prostire se na tri sprata i pravljena je za boravak deset odraslih osoba, sa

RANKA MIŠIĆ: Nepridržavanjem mjera pojedini poslodavci mogu da ugroze cijelo društvo

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ocjenjuje da je u ovom trenutku prisutno kockanje jednog broja poslodavaca kada je u pitanja zaštita zdravlja radnika i da nepoštivanje pripisanih obaveznih epidemioloških mjera može da ugrozi cijelo društvo. Kaže da se Savezu sindikata žale radnici iz firmi koje nisu sindikalno organizovane da poslodavci ne poštuju epidemiološke mjere,

TRAMP: Kina mora da snosi potpunu odgovornost za epidemiju korona virusa

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da Kina mora da snosi potpunu odgovornost za epidemiju virusa korona. Tramp je u govoru povodom 4. jula – Dana nezavisnosti istakao uspjeh države u borbi protiv kovida-19 uprkos povećanju broja novozoraženih širom zemlje. Pohvalio je američku “naučnu genijalnost” i istakao da će SAD sigurno imati terapijsko rješenje i/ili

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,