Politika 04.01.2021.

AFERA “SIGURNOSNE PROVJERE”: Sud BiH odbio optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

ČITANJE: 1 minuta

Sud BiH odbacio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv direktora OBA Osmana Mehmedagića, ministra bezbjednosti Selme Cikotića i savjetnika direktora OBA Muriza Druškića u aferi “Sigurnosne provjere”.

Sudija za prethodno saslušanje je 29.12.2020. godine, donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva BiH, podnesena protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja – saopćeno je iz državnog suda.

Protiv navedenog rješenja, Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog savjeta, 04.01.2020. godine, u cjelosti odbijena kao neosnovana, čime je prvostepeno rješenje potvrđeno, piše Klix.

Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

– Vanpretresni savjet je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja, te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje. Savjet je našao kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja – navodi se.

Podsjećamo, istraga se vodila zbog sumnje u određene neregularnosti sigurnosnih provjera članova komisija u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH.

Na čelu Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva bezbjednosti BiH je pomoćnik ministra Mate Miletić.

(Srpskainfo)