Region 21.03.2023.

Afera “Snimak”: Draginja htjela da bude bude jedini kandidat “suverenista” uz Milovu podršku?

ČITANJE: 3 minute

Noć pred predsjedničke izbore u Crnoj Gori, pojavio se snimak telefonskog razgovora koji pokazuje da je došlo do raskola u vrhu Socijaldemokratske partije (SDP) sa glavnim akterima: kandidatkinjom za predsjednicu Draginjom Vuksanović Stanković i počasnim predsjednikom SDP-a Rankom Krivokapićem.

Na osnovu snimka, očigledno nastalog uoči podnošenja kandidatura, može se zaključiti da Draginja Vuksanović Stanković nije imala namjeru da se kandiduje ako Milo Đukanović bude kandidat, već je računala na varijantu u kojoj je ona jedini kandidat “suverenističkog bloka”, uz podršku Mila Đukanovića. O tome govori poslije 2:40 na snimku, kada pominje “naravno, pod uslovom da se Milo ne kandiduje”. Međutim, kako objašnjava na snimku, tu ideju je opstruisao Ranko Krivokapić, počasni predsjednik SDP-a i dugogodišnji lider te stranke.

Sudeći po snimku koji je objavljen na YouTube-u, povod za nesuglasice je stav Vuksanović Stanković da Krivokapić vodi kampanju protiv nje na Cetinju kako bi je diskreditovao, prenosi beraneonline.me.

Vuksanović Stanković traži da se objavi snimljeni razgovor između Nikole Đuraškovića, sadašnjeg gradonačelnika Cetinja, i Danila Mrvaljevića, predsjednika cetinjskih Demokrata. Iz razgovora sa nepoznatim sagovornikom se zaključuje da je u krugovima SDP-a iz Podgorice postojao veliki otpor lokalnoj koaliciji sa Demokratama na Cetinju, i razočarenje nakon sklapanja koalicije. Iako se ne pominju konkretne stvari, Draginja optužuje Ranka Krivokapića za saradnju sa DPS-om i da pokreće kampanju protiv nje a u cilju onemogućavanja njene kandidature za predsjednicu Crne Gore. Iz razgovora se vidi da postoji rascjep u SDP-u koji se najvjerovatnije odnosi na pitanje saradnje sa DPS-om i tvrdi nacionalni kurs koji je sada u fokusu SDP-ovog djelovanja.

U međuvremenu reagovao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković koji je za curenje snimka optužio DPS.

Povlačenje sa funkcija

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori kao kandidat učestvovala je i jedna žena, koja je uspela da privuče veliku pažnju regionalne javnosti. U pitanju je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, koja je zbog lošeg izbornog rezultata najavila da će podneti ostavke na sve funkcije u partiji, kao i u parlamentu Crne Gore.

Vuksanović Stanković je u prvom krugu predsedničkih izbora osvojila 3,2 odsto, što je predstavljalo šok kako za nju, tako i za stranku koja je predstavljala. Lider SDP-a Raško Konjević kazao je da su za njih predsednički izbori tu okončani, odnosno da neće podržati kandidate u drugom krugu.

Reakcija Vuksanović Stanković bila je još burnija, pa je ona najavila povlačenje sa svih funkcija.

Ona je kazala da nosi odgovornost za jako loš izborni rezultat na predsedničkim izborima, zbog čega podnosi ostavke na sve partijske i državne funkcije.

Zahvalila se svim građanima na mirnom izbornom danu, kao i izbornom štabu i svim članovima i rukovodstvu SDP-a na podršci tokom predsedničke kampanje.

„Sve što sam do sada radila, radila sam iskreno za dobrobit svih građana Crne Gore. Trudila sam se da doprinesem demokratičnosti svih procesa i svega onoga što se dešavalo. Moje dalje delovanmje biće da sa mesta profesorke Pravnog fakulteta dalje edukujem i obrazujem generacije, kako bi sutra doprinosili razvoju i prospiretu za mene jedine države Crne Gore“, kazala je Vuksanović Stanković.

Ko je Draginja Vuksanović Stanković?

Njoj je ovo bio drugi put da se kandiduje na predsedničkim izborima, a pre četiri godine postala je prva žena kandidatkinja za predsednika u istoriji Crne Gore.

Poslanica SDP-a, koja je pre četiri godine u prvom krugu osvojila oko osam odsto glasova, poznata je po svojim oštrim opaskama, najčešće na račun političkih protivnika. Njeni najtvrđi suparnici su pripadnici pobedničke koalicije iz avgusta 2020. godine, prenosi espreso.rs.