Agarval opet na čelu ”Krajina osiguranja”

Agencija za osiguranje Republike Srpske ukinula je jutros vanrednu upravu u “Krajina osiguranju”, nakon čega ovo društvo i definitivno preuzima stari Upravni odbor na čijem čelu se nalazi većinski akcionar Navin Agarval.

Direktor Agencije za osiguranje Republike Srpske Slaven Dujaković potvrdio je za CAPITAL je vanredna uprava ukinuta, jer više ne postoje uslovi za njeno produženje s obzirom na to da je uknuta presuda suda iz Trebinja protiv “Krajine” i pokrenut novi postupak te da trenutno nije ugrožena adekvatnost kapitala društva.

Međutim, on kaže da će “Krajina” i dalje biti pod stalnim nadzorom Agencije.

“Ovo društvo i dalje ostaje pod stalnim i pojačanim nadzorom Agencije za osiguranje Republike Srpske, a što se tiče poslovanja sada je sve na akcionarima ‘Krajina osiguiranja'”, naglasio je Dujaković.

Iako su akcionari “Krajina osiguranja”, na čelu sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB) Srpske, prošle sedmice najavili da će tražiti održavanje vanredne sjednice Skupštine akcionara na kojoj bi bili formirani novi organi upravljanja ovog društva od toga, barem za sada, neće biti ništa jer vanredni upravnik nema zakonska ovlaštenja da sazove Skupštinu akcionara.

Kako saznaje poslovni portal, danas će u “Krajina osiguranju” biti odražan sastanak akcionara sa vanrednim upravnikom Miroslavom Lazendićem.

“Krajina” je bila pod vanrednom upravom šest mjeseci, od 20. jula prošle godine. Agencija za osigurnje Republike Srpske uvela je vanrednu upravu u ovo društvo zbog niza nezakonitosti koje su vlasnici iz Indije Navin Agarval i Gupta Nite počinili nakon što su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija ovog društva.

Paralelno sa kontrolama Agencije, kontrolu je sprovodila i Komisija za hartije od vrijednosti RS koja je provjeravala povezanost akcionara iz Indije pri kupovini akcija “Krajine”.

Nakon što je utvrđeno da su Agarval i Nite djelovali zajedno pri kupovini, KHOV je donijela rješenje kojim ih je obavezala da objave ponudu za kupovinu preostalih akcija “Krajine”.

Komisija je rješenjem ovom dvojcu oduzela pravo glasa na Skupštini akcionara “Krajina osiguranja” sve dok ne objave ponudu za preuzimanje.

(Capital.ba)

KRIŠTO: SDA nakon sastanka lidera tri stranke dogovor tumačila na svoj način

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto izjavila je u intervjuu Srni da su lideri tri stranke – HDZ BiH, SNSD i SDA dogovorili kako da se stvari u BiH pomjere naprijed, ali da je SDA odmah nakon sastanka na svoj način tumačila dogovor.  Krišto, koja je i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakla

JEDNA OSOBA PREMINULA: Virus korona potvrđen kod 114 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, novi virus korona potvrđen je kod 114 osoba u Republici Srpskoj, dok je jedna osoba preminula, rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. Testirana su 582 uzorka. Zeljković je naveo

Banjalučanin uhapšen zbog marihuane

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka izvršili su kriminalističku obradu nad licem čiji su inicijali D.Đ, kod kojeg je pronađana određena količina marihuane. Ovo lice uhapšeno je juče jer je kod njega pronađeno i oduzeto 10,38 grama marihuane, saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave. U saopštenju je navedeno da će Policijska uprava Banjaluka protiv D.Đ u redovnoj

AERODROM REPUBLIKE SRPSKE: Linija Beograd-Banjaluka-Beograd tri puta sedmično

Sa Aerodroma Banjaluka trenutno saobraća redovna linija Beograd-Banjaluka-Beograd avio-kompanije “Er Srbija”, a iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” rekli su Srni da će preduzeti sve aktivnosti na daljem uspostavljanju normalnog odvijanja saobraćaja u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i preporukama nadležnih institucija.  Linija Beograd-Banjaluka-Beograd saobraća tri puta sedmično – srijedom, petkom i nedjeljom, a “Er Srbija”

DRAGIČEVIĆ: Stanivuković pravi predstavu na Trgu 

Davor Dragičević prozvao je poslanika PDP-a Draška Stanivukovića zbog političke zloupotrebe pokreta „Pravda za Davida“. Nakon što je Stanivuković danas održao pres konferenciju na Trgu Krajine, navodno dajući podršku članovima „Pravde za Davida“ koji su prije tri dana privedeni zbog neprijavljenog okupljanja na Trgu, Dragičević je putem Fejsbuka poručio sljedeće: “Opet predstava na trgu, dobro

Godišnjica rođenja jednog od najvećih umova u istoriji svjetske nauke

Srpski pronalazač Nikola Tesla (1856-1943), jedan od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac “novog tehničkog poretka”, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku, rođen je na današnji dan 1856. godine.  Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator