Biznis 20.01.2017.

Agarval opet na čelu ”Krajina osiguranja”

ČITANJE: 2 minute

Agencija za osiguranje Republike Srpske ukinula je jutros vanrednu upravu u “Krajina osiguranju”, nakon čega ovo društvo i definitivno preuzima stari Upravni odbor na čijem čelu se nalazi većinski akcionar Navin Agarval.

Direktor Agencije za osiguranje Republike Srpske Slaven Dujaković potvrdio je za CAPITAL je vanredna uprava ukinuta, jer više ne postoje uslovi za njeno produženje s obzirom na to da je uknuta presuda suda iz Trebinja protiv “Krajine” i pokrenut novi postupak te da trenutno nije ugrožena adekvatnost kapitala društva.

Međutim, on kaže da će “Krajina” i dalje biti pod stalnim nadzorom Agencije.

“Ovo društvo i dalje ostaje pod stalnim i pojačanim nadzorom Agencije za osiguranje Republike Srpske, a što se tiče poslovanja sada je sve na akcionarima ‘Krajina osiguiranja'”, naglasio je Dujaković.

Iako su akcionari “Krajina osiguranja”, na čelu sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB) Srpske, prošle sedmice najavili da će tražiti održavanje vanredne sjednice Skupštine akcionara na kojoj bi bili formirani novi organi upravljanja ovog društva od toga, barem za sada, neće biti ništa jer vanredni upravnik nema zakonska ovlaštenja da sazove Skupštinu akcionara.

Kako saznaje poslovni portal, danas će u “Krajina osiguranju” biti odražan sastanak akcionara sa vanrednim upravnikom Miroslavom Lazendićem.

“Krajina” je bila pod vanrednom upravom šest mjeseci, od 20. jula prošle godine. Agencija za osigurnje Republike Srpske uvela je vanrednu upravu u ovo društvo zbog niza nezakonitosti koje su vlasnici iz Indije Navin Agarval i Gupta Nite počinili nakon što su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija ovog društva.

Paralelno sa kontrolama Agencije, kontrolu je sprovodila i Komisija za hartije od vrijednosti RS koja je provjeravala povezanost akcionara iz Indije pri kupovini akcija “Krajine”.

Nakon što je utvrđeno da su Agarval i Nite djelovali zajedno pri kupovini, KHOV je donijela rješenje kojim ih je obavezala da objave ponudu za kupovinu preostalih akcija “Krajine”.

Komisija je rješenjem ovom dvojcu oduzela pravo glasa na Skupštini akcionara “Krajina osiguranja” sve dok ne objave ponudu za preuzimanje.

(Capital.ba)