Biznis 16.02.2017.

Agarval povukao tužbu protiv “Krajina osiguranja”

ČITANJE: 2 minute

Većinski akcionari „Krajina osiguranja“ Banjaluka Naven Agarval i Gupta Nete povukli su tužbu tešku 5,8 miliona KM koju su protiv ovog društva podnijeli prošle godine pred sudom u Trebinju.

Predsjednik Okružnog privrednog suda Trebinje Smail Begović potvrdio je danas za Capital.ba da je Agarval 6. februara ove godine dostavio sudu podnesak da povlači tužbu, nakon čega je i sud donio rešenje o povlačenju tužbe.

-Kao razlog povlačenja tužbe naveo je da je postigao dogovor sa tuženim, nakon čega je sud 9. februara donio rješenje o povlačenju tužbe i dostavio ga strankama-rekao je Begović.

Upravo je sudija Begović polovinom maja prošle godine donio spornu presudu u korist Agarvala, ali je ona nakon nekoliko mjeseci poništena pred Višim privrednim sudom u Banjaluci i vraćena na ponovono odlučivanje u Trebinje.

Međutim, ostaje nejasno šta je to Agarval dogovorio sa „Krajina osiguranjem“ na čijem se čelu opet nalazi, nakon što je Agencija za osiguranje RS ukinula vanrednu upravu u ovom društvu.

Agarvalov advokat Miodrag Stojanović nije se javljao na telefonske pozive, a i pravnik „Krajine“ odbio je da pojasni detalje dogovora.

Podsjetimo, Agarval je i presudu u Trebinju dobio nakon što je tužio „Krajina osiguranje“, a zatim kao većinski vlasnik i predsjednik Upravnog odbora ovog društva donio odluku kojom se društvo odriče prava žalbe na presudu suda, čime je ona ekspresno postala pravosnažna.

Agarval je u tužbi tvrdio da su u prospektu pri kupovini akcija prikriveni značajni događaji, odnosno da prikazana vrijednost akcija nije odgovarala stvarnoj.

Agarvalov plan da izvuče novac koji je uložio u kupovinu akcija „Krajine“ tada je propao samo zahvaljući brzoj reakciji MUP-a RS i Agencije za osiguranje RS koja je uvela vanrednu upravu u „Krajina osiguranje“ i pokrenula postupak osporavanja pred Višim privrednim sudom Banjaluka.

Viši privredni sud u Banjaluci je u decembru prošle godine ukinuo ovu presudu i predmet ponovo dostavio Okružnom privrednom sudu u Trebinju.

Agarval žalbama dobija na vremenu

U međuvremenu Agarval pokušava na sve načine da što duže ostane na čelu UO „Krajine“.

Nakon što je Okružni privredni sud Banjaluka rješenjem naložio održavanje vanredne Skupštine akcinara „Krajina osiguranja“, Agarval je podnio žalbu i na to rješenje.

Agarval je podneo tužbu i protiv rješenja Komisije za hartije od vrijednosti RS koja mu je zabranila pravo glasa na Skupštini akcionara sve dok ne objavi ponudu za preuzimanje svih akcija „Krajine“.

KHOV je to rješenje donela nakon što je utvrdila da su Agarval u Gupta Nete zajedno djelovali pri kupoivini akcija „Krajine“, a što je nije u skladu sa zakonom.

(blic)