Svijet 19.01.2023.

Agencija: Ove godine se u svijetu očekuje rekordna potražnja za naftom

ČITANJE: 1 minuta

Svjetska potražnja za naftom dosegnuće u ovoj godini rekordan nivo zahvaljujući ukidanju strogih mjera suzbijanja kovida u Kini, procjenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA). U posljednja tri mjeseca prošle godine potražnju su zakočili slaba aktivnost u evropskoj industriji i blagi početak zime, ali i lokdaun u Kini i poremećaji u saobraćaju u SAD i Kanadi zbog snježnih oluja.

U ovoj godini potražnja bi trebalo da se oporavi i porasti za 1,9 miliona barela dnevno, na rekordnih 101,7 miliona barela dnevno, a za gotovo polovinu rasta potražnje biće zaslužna Kina, koja je krajem prošle godine ukinula stroge mjere suzbijanja kovida, procjenjuje IEA, prenosi Index.

Strah od nestašice

Ponuda je pak lani porasla za 4,7 miliona dnevno, a u ovoj godini trebalo bi osjetno da uspori i poraste za samo milion barela dnevno, zbog očekivanog pada proizvodnje u Rusiji koji će se ogledati u smanjenoj proizvodnji članica OPEC-a.

U decembru se ruski izvoz nafte smanjio za 200.000 barela, na 7,8 miliona barela dnevno, zbog embarga Evvropske unije i cjenovnog limita koji su ruskoj nafti uveli G7 i njeni saveznici. U takvim uslovima Rusija je nudila rekordne popuste na izvezenu naftu, što je smanjilo njen prihod u decembru za tri milijarde dolara, na 12,6 milijardi dolara, izračunala je IEA.

Ruski izvoz dizela dosegnuo je pak u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu rekordna 1,2 miliona barela dnevno, a 60 posto te količine otpremljeno je u EU, uoči stupanja na snagu embarga i na ruske naftne derivate, koji je podstaknuo strah od nestašice.

Oznake: nafta, Potražnja