Biznis 14.07.2020.

Agencija za bankarstvo RS kupila poslovnu zgradu

ČITANJE: 2 minute

Agencija za bankarstvo Republike Srpske, nakon dugogodišnje potrage, konačno je za oko pet miliona maraka kupila poslovnu zgradu koja se gradi u blizini Vlade RS, otkriva portal CAPITAL.

Ugovor o prodaji nepokretnosti zaključen je sa firmom „Velehem-S“ iz Laktaša, koja se jedina javila na drugi javni poziv Agencije za kupovinu zgrade prošle godine.

Iz izvještaja o radu Agencije za prošlu godinu, koji će uskoro razmatrati poslanici Narodne skupštine RS, može se vidjeti da će ih nove kancelarije koštati pet miliona KM.

Agencija je u izvještaju navela da posjeduje nekretnine i opremu u iznosu od 7,8 miliona KM, od čega se na „građevinski objekat u pripremi – osnovni ugovor“ odnosi 4.980.000 KM.

Agencija će pomenuti objekat finasirati od vlastitih sredstava.

„Po isteku dijela ugovora o oročavanju depozita nije vršeno reoročenje kod banaka, radi finansiranja građevinskog objekta u pripremi. Gotovina, u iznosu od 7.589.964 KM, predstavlja raspoloživa sredstva Agencije u blagajni i na računima kod banaka. Do povećanja gotovine došlo je zbog dospijeća ugovora o oročenju gdje nisu vršena reoročavanja zbog očekivanog odliva novčanih sredstava u narednoj godini radi završetka i isplate građevinskog objekta u pripremi“, naveli su u Agenciji.

Prvi javni poziv za kupovinu zgrade Agencija za bankarstvo raspisala je u septembru prošle godine, a jedina ponuda koju je dostavilo građevinsko preduzeće „Krajina“ je odbijena.

Agencija je javnim pozivom tražila da kupi novoizgrađenu ili poslovnu zgradu u izgradnji, koja sa svih strana ima slobodan prostor sopstvene parcele ili javne površine, sadrži 2.500 do 2.800 metara kvadratnih poslovnog prostora unutar zgrade i sopstveni parking prostor u površini od 400 do 500 kvadratnih metara te je udaljena do jednog kilometra od sadašnjeg sjedišta Agencije.

(E.M/banjaluka.net)