Politika 16.03.2016.

Agencija za statistiku BiH: Ostala su samo tri sporna pitanja, nastavljamo pregovore

ČITANJE: 3 minute
popis
Ni na sjednici Centralnog popisnog biroa koja je održana u ponedjeljak nije postignut dogovor koji bi omogućio objavljivanje rezultata popisa stanovništva koji je obavljen u septembru 2013. godine. Iz Agencije za statistiku BiH kažu da su ostala još samo tri sporna pitanja te da nastavljaju pregovore.

– Agencija za statistiku BiH, već danas je nastavila sa aktivnostima na rješavanju preostala tri sporna pitanja. Cilj je da se što prije, postigne saglasnost sve tri statističke institucije i da se, do kraja mjeseca, dostavi Centralnom popisnom birou na usvajanje usaglašen prijedlog Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Na taj način, rezultati popisa bi mogli biti obrađeni i objavljeni u zakonskom roku. U suprotnom, ako statističke institucije ne postignu saglasnost do kraja mjeseca, Agencija za statistiku BiH će dostaviti izvještaj Vijeću ministara BiH- kazali su za Klix.ba iz Agencije za statistiku BiH.

Iz ove institucije kažu da se tri sporna pitanja odnose na jedan broj popisnica, a vezana su za popisnice na kojima je upisano da su maloljetna djeca davala podatke za sebe, zatim za izbor i upotrebu probabilističke statističke metode za izvođenje rezidenta i za pitanje 40 popisnice P1.

Ali, faktički ova tri pitanja su sporna od trenutka kada je popis okončan i kada su počeli mukotrpni pregovori. Agencija za statistiku BiH još u junu 2015. je predložila metodologiju obrade rezultata popisa, a sa prijedlogom su se složili i predstavnici IMO misije koji su cijelo vrijeme pratili proces popisa. Takođe, sa prijedlogom se slaže i Federalni zavod za statistiku, a jedno Republički statistički zavod RS-a ne prihvata ponuđena rješenja.

Predstavnici RS-a insistiraju da se prilikom izvođenja rezidenata razmatra i pitanje 40, odnosno da se iz ukupne populacije isključe svi oni koji se školuju ili rade van BiH.

Na posljednjoj sjednici iz RS-a su zatražili još veće ustupke: Iz ukupne populacije bili bi isključeni svi oni koji rade ili se školuju van BiH osim onih koji rade ili se školuju u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj.

-Stručni timovi, iz sve tri statističke institucije, koji su cijelo vrijeme bili uključeni u proces popisa i obradu podataka, od danas će nastaviti sa radom. Svakodnevno će, uz konsultacije sa ekspertima Međunarodne monitoring misije, raditi dubinske analize spornih pitanja kako bi rješenja, do kojih se dođe, bila u skladu sa međunarodnim standardima za popise i u skladu sa Zakonom o popisu. Također, od danas i menadžment Agencije za statistiku BiH nastavlja intenzivnu komunikaciju sa direktorima entitetskih zavoda- dodaju iz Agencije za statistiku BiH.

Zakonski rok za objavu rezultata popisa je 01. 07. 2016. godine, i probijanje ovog roka značilo bi kršenje Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

-Od početka ove godine, menadžment Agencije za statistiku BiH, preduzeo je niz aktivnosti sa ciljem da sve tri statističke institucije, u skladu sa Zakonom o popisu i preporukama međunarodne monitoring misije, postignu saglasnost o svim spornim pitanjima. Direktor Agencije održao je niz sastanaka sa direktorima entitetskih zavoda, predstavnicima Međunarodne monitoring misije i predstavnicima Eurostata. Rezultat tih aktivnosti je da su ostala još samo tri pitanja o kojima treba postići saglasnost da bi Jedinstveni program obrade rezultata popisa bio usvojen- kažu iz Agencije za statistiku BiH.

Takođe, iz Agencije za statistiku BiH kažu da još uvijek nisu nastupile štetne posljedice zbog neobjavljivanja rezultata.

Međutim, postavlja se pitanje odgovornosti Agencije za statistiku BiH, ključne institucije uključene u proces popisa.

Prema navodima stručnjaka koji su uključeni u cijeli proces, Agencija za statistiku BiH ima osnovu, shodno članu 24. zakona, da usvoji metodologiju pri čemu je jedina obaveza da konsultuje entitetske zavode, ali ne i da uvaži sve njihove primjedbe.

(Klix)