Vijesti 17.01.2022.

AGENCIJE PRATILE HASANOVIĆA: Da li su 9. januara planirani incidenti u Banjaluci?

ČITANJE: 5 minuta

Terorista Fatih Hasanović, koji je za Dan Republike uhapšen u Doboju, označen je kao veoma opasna osoba, koju prate sve bezbjednosne agencije u BiH, saznaje Srpskainfo.

Hasanović je pravosnažno osuđen zbog terorizma, odnosno zbog toga što je išao da ratuje u Siriju, a osim toga bezbjednosne agencije imaju informacije da on i dalje veoma aktivan pripadnik vehabijskog pokreta, piše Srpskainfo.

– Radi se o veoma opasnoj osobi, a zbog njegovog djelovanja prate ga bezbjednosne agencije u Republici Srpskoj, ali i na nivou BiH. Postoje veoma ozbiljne indicije o tome šta radi zadnjih godina na području BiH – kaže naš izvor.

On podsjeća da je Hasanović bio uhapšen i 2015. godine nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

Pritvor

Hasanović je bio uhapšen zbog sumnje da je pomagao Nerdinu Ibriću, koji je u Policijskoj stanici Zvornik u proljeće 2015. ubio jednog policajca, a dvojicu ranio. Ibrić je prilikom ovog napada ubijen, a Hasanoviću je nakon hapšenja određen pritvor u kojem je ostao 30 dana. Nakon isteka pritvora on je pušten na slobodu.

– Ibrić je u tom napadu ubijen i zato je bilo teško dokazati njegovu povezanost s Hasanovićem. Postojali su veoma ozbiljni dokazi i indicije da su sarađivali i da ga je navodno Hasanović radikalizovao i nagovorio da napadne policijsku stanicu. Međutim, pošto je Ibrić tom prilikom ubijen, to je bilo skoro nemoguće dokazati – ističe sagovornik Srpskainfo.

Nakon puštanja na slobodu Hasanović je tužio BiH zbog neosnovanog zatvaranja i dobio sudsku presudu, po kojoj mu je pripalo 3.000 maraka.

– Iako je tada oslobođen, bezbjednosne agencije su nastavile pratiti njegovo djelovanje. Postoje veoma ozbiljne informacije da se on i dalje bavi radikalizovanjem Bošnjaka, što predstavlja veliku opasnost, ali i drugim nedozvoljenim radnjama – pojašnjava pomenuti izvor.

Zastave

Dodaje da zbog toga bezbjednosne agencije ništa ne prepuštaju slučaju i prate njegovo djelovanje, kako bi spriječili da se ponovo ne desi situacija slična kao u Zvorniku.

– Bezbjednosne agencije su imale informaciju da će on pokušati doći u Banjaluku 9. januara i zato je zaustavljen u Doboju i ubrzo vraćen kući. Postojale su i informacije da je Hasanović namjeravao da u Banjaluci izazove određene incidente i provokacije i zbog toga se nije smjelo dozvoliti da on dođe. Radi se o osobi sklonoj da izazove incidente i naruši bezbjednosnu situaciju – kaže izvor Srpskainfo iz bezbjednosnih agencija.

FOTO: AL JAZEERA BALKANS

Da je to bilo planirano, dodaje on, potvđuju i zastave koje su nađene kod njih.

Upravo, zahvaljujući informacijama bezbjednosnih agencija, on i njegova ekipa su kontrolisani na ulazu u Doboju.

Dobojska policija je prvo zaustavila „mercedes“ koji je vozio Muradif Muratović, a u kojem su bili Hasanović, Asim Fazlić iz Kalesije, te Šeherzada Ibrahimović iz Tuzle. Oni su kontrolisani jer se radi o bezbjednosno interesantnim osobama. Nakon što je policija zaustavila „mercedes“, iza njega je stalo još šest automobila kako bi vidjeli šta se dešava.

Poznati policiji

Daljom istragom, na jednoj benzinskoj pumpi u Doboju kontrolom „BMW“, koji je vozio Eldar Bureković, policija je pronašla 30 zastava. Zajedno s Burekovićem u vozilu je bio i Ensar Hodžić.

– Osobe u automobilu „BMV“ kontrolisane su na parkingu jedne benzinske pumpe u Doboju. Vozilo je tu parkirao E.B. iz Zenice, s kojim je bio E.H, a obje osobe su interesantne za službu i poslove bezbjednosti. U prtljažniku vozila pronađeno je 30 bijelih zastava na kojima se nalazio plavi grb sa ljiljanima. Osoba E.B. sankcionisana je zbog prekršaja iz člana Zakona o javnom redu i miru RS – saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Navodeći inicijale, istakli su da je daljim provjerama utvrđeno da su Hasanović i Fazlić evidentirani u službenim evidencijama MUP Srpske zbog terorizma i ekstremizma.

Stručnjaci za bezbjednost ističu da su aktivnosti koje je povodom 9. januara preduzeo MUP Republike Srpske pravi primjer kako treba postupati sa osobama koje se dovode u vezu s terorizmom ili drugim teškim krivičnim djelima.

– U praksi se pokazalo da bezbjednosne agencije na nivou BiH ne preduzimaju ništa nakon što se osobe osuđene za terorizam nađu na slobodi. Zbog toga postoji opasnost da se oni nastave baviti istim radnjama, jer se ništa ne radi u cilju njihove resocijalizacije – ističu sagovornici Srpskainfo.

Jedna grupa radikalnih Bošnjaka je 9. januara došla u Banjaluku gdje su objavljivali slike i snimke ispred džamije Ferhadije u Banjaluci s porukom da je „9. januara 1992. godine počeo genocid u BiH“. Sve snimke i fotografije objavljivali su na Fejsbuk stranici političkog pokreta „Vjera narod država“.

Prema našim saznanjima, oni su u Banjaluci bili pod budnim okom policije i nije postojala mogućnost da izazovu neke incidente.

Priznao krivicu

Fatih Hasanović osuđen je u Sudu BiH na godinu dana zatvora za krivično djelo organizovanja terorističke grupe s ciljem pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamska država (IS) u Siriji i Iraku. Hasanović je dobio minimalnu kaznu zatvora, jer je ranije sklopio sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH, koju je Sud BiH nakon razmatranja prihvatio.

Odbijena je optužba za neovlaštenu nabavku i držanje veće količine naoružanja koja je pronađena nakon njegovog hapšenja u porodičnoj kući, jer je Tužilaštvo BiH izmijenilo optužnicu protiv optuženog.

(SB)