Vijesti 19.03.2016.

Agenciji za pošte BiH smeta srpska istorija

ČITANJE: 4 minute
posta
Agencija za poštanski saobraćaj BiH je bez pravog obrazloženja zabranila preduzeću “Pošte Srpske” izdavanje pet poštanskih markica sa kulturno-istorijskim motivima srpskog naroda.

Naime, u ovom skandaloznom slučaju radi se o izdanjima poštanskih markica povodom obilježavanja “20 godina Republike Srpske”, zatim “100 godina od Prvog svjetskog rata”, “100 godina od rođenja patrijarha srpskog Pavla”, zatim “200 godina Drugog srpskog ustanka”, te “Andrićgrad”.

Potpuno je neshvatljivo da nekom od članova Savjeta ove agencije, koja daje odobrenje, smetaju istorijske činjenice i motivi s ovih markica, a koji su posvećeni, primjera radi, Andrićgradu kao simbolu pomirenja i prosperiteta sva tri naroda u BiH, zatim vojskovođama iz Prvog svjetskog rata, ali i markice posvećene patrijarhu srpskom Pavlu, te dvadesetogodišnjici RS, jer se radi o istoriji jednog naroda, njegovim bitkama, ličnostima i djelima – čije se obilježavanje ne smije zabraniti nijednom narodu.

Iz “Pošta Srpske” su rekli da krajem svake godine dostavljaju Program izdavanja poštanskih maraka za narednu godinu na saglasnost ovoj agenciji, te tokom tekuće godine pribavljaju i saglasnost za svako izdanje pojedinačno, s njegovim detaljnim karakteristikama i dizajnom.

-Agencija za poštanski saobraćaj BiH više puta je blokirala izdavanje poštanskih maraka ‘Pošta Srpske’- rekli su iz ovog preduzeća.

Pojasnili su da se poštanske marke izdaju u skladu sa Zakonom o poštama BiH i Zakonom o poštanskim uslugama RS, te uz saglasnost Agencije za poštanski saobraćaj BiH, koja donosi odluke na osnovu konsenzusa članova Savjeta Agencije, sačinjenog od tri konstitutivna naroda. Međutim, naglašavaju da je član Savjeta Agencije iz reda bošnjačkog naroda u nekoliko navrata odbio dati saglasnost na dizajn, ali i na tematiku poštanskih maraka ovog preduzeća.

Iz “Pošta” su rekli da za izdanje “200. godišnjica Drugog srpskog ustanka”, posvećeno velikom istorijskom događaju za srpski narod, čak nije urađen ni dizajn, jer ova bh. agencija nije htjela da ga prihvati ni kao prijedlog u Programu izdavanja poštanskih maraka ovog preduzeća. Pojašnjavaju da je Zakonom o poštama BiH definisano da na poštanskim markama ne smiju da budu slike, simboli ili neke druge oznake i sadržaj uvredljivog karaktera.

-Ako su ‘Pošte Srpske’ htjele da svojim poštanskim markama obilježe gore navedene jubileje, postavlja se pitanje šta je tu uvredljivo za pojedine članove Savjeta Agencije i da li ovakav način i sistem rada Agencije daje za pravo i slobodu jednom članu da osporava istoriju našeg naroda, bitke, ličnosti, djela?- upitali su iz “Pošta Srpske”.

Dodaju da Agencija, bez detaljnog i argumentovanog obrazloženja, osporava izdanja čiji su motivi istorijske činjenice, pozivajući se na to da nije postignut konsenzus između članova Savjeta, te da zbog toga izdanje ne može da ugleda svjetlost dana.  Iz “Pošta Srpske” su napomenuli da izdanja poštanskih maraka u potpunosti poštuju i akte Svjetskog poštanskog saveza i zakonsku regulativu iz oblasti poštanskog saobraćaja.

-Stoga je očigledno da je razlog nepostizanja konsenzusa druge prirode- naglašavaju iz ovog preduzeća.

S obzirom na sve to, dodaju da su bili prinuđeni da reaguju kontramjerom pa je na njihovu inicijativu član Savjeta Agencije iz reda srpskog naroda osporio “BH poštama” određena izdanja prigodnih poštanskih maraka.

-Smatramo da je rješenje za sve navedeno ukidanje Agencije za poštanski saobraćaj BiH, te formiranje regulatorne komisije pri resornim ministarstvima, što bi bilo značajno za svaki entitet i poštanskog operatera entiteta- predlažu iz ovog preduzeća i ističu da to govore sa stanovišta naknade koju operateri plaćaju Agenciji, pa su “Pošte Srpske” u 2015. godini Agenciji na to ime uplatile oko 250.000 KM.

Zbog svega ovoga obratili smo se i Agenciji za poštanski saobraćaj BiH, od koje smo zatražili obrazloženje zabrane ovih izdanja poštanskih maraka, te su nam nakon nekoliko dana čekanja odgovorili da Savjet Agencije nije kompletan.

-Jedno mjesto člana Savjeta Agencije je trenutno upražnjeno i Agencija zbog toga ne može dati zvanično saopštenje bez odobrenja sva tri člana, jer je za isto, u skladu sa Zakonom o poštama BiH, potreban konsenzus svih članova Savjeta Agencije, za koje je konkursna procedura u toku- naveli su kratko iz Agencije za poštanski saobraćaj BiH.

(NN)