Vijesti 28.03.2016.

Agenti u osiguranju sve traženije zanimanje

ČITANJE: 2 minute
registracija-automobili
Banjalučanka Marinela Keranović, diplomirani ekonomista već četiri godine radi kao zastupnik u osiguranju. Poslije završenog fakulteta nije čekala skrštenih ruku već se okušala u auto osiguranju.

Spisak obaveza je prilično dug, od uzimanja vozila od klijenta do pribavljanja obimne dokumentacije, plaćanja troškova do registracije. Taj zadnji korak obično je i najteži.

Usred noći Marinela ustane da bi stala u red ispred banjalučkog CJB, a nerjetko i spava u automobilu. Ko prije automatu njemu broj za čekanje. Ipak, kako kaže bez obzira na sve od tog posla ko hoće može lijepo da živi.

“Mnogo se radi nema radnog vremena borba je znači.Ovaj posao moraš da voliš ili ne voliš nije mi ništa teško i u 3 se zna ustati da bi se nešto završilo, najveći problem nam to predstavlja”, priča Marinela Keranović, zastupnik u osiguranju.

Mnogi pokušaju, ali zbog obima i složenosti posla često dignu ruke kod prve prepreke. Sve manje vremena za papirologiju, a sve duže radno vrijeme, direktno je uticalo da zastupnici u osiguranju budu najtraženiji na berzi rada. Internet je bukvalno preplavljen oglasima za taj posao. Zastupništvo u osiguranju već dugo postoji na Zapadu i vrlo je efikasno, pa nema razloga da tako ne bude i kod nas, kažu ekonomisti.

“ Osiguranje se izmješta iz svoje djelatnosti. To puno efikasnije rade agencije, klijenti dobijaju bržu uslugu , tako da svi imaju koristi koliko će ko zaraditi zavisi koliko je uspješan, koliko ima znanja”,kaže Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista “Swot”.

Sve što olakšava život građanima dugoročno gledano je dobra stvar, slažu se i stručnjaci i građani. Najvažnije je da, kažu, da postoji lojalna konkurencija među osguravajućim društvima i agencijama i da se ne odobravaju enormni popusti koji nisu u skladu sa zakonom. Onima sa fakultetskom diplomom bez posla, hitra i vrijedna djevojka s početka naše priče, poručuje, ima – samo treba biti uporan i vrijedno raditi.

(Atv)