Svijet 09.06.2021.

AGIJUS: Presude Stanišiću i Simatoviću do kraja juna

ČITANJE: 1 minuta

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održava večeras redovnu sjednicu na kojoj treba biti predstavljen izvještaj o radu Međunarodnog rezidualnoh mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Osim predsjednika Mehanizma za krivične sudove u Hagu Carmela Agiusa i glavnog haškog tužitelja Serga Brammertza, na sjednici će se obratiti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a u vezi sa današnjom presudom Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.

Carmel Agius se obratio prvi i zahvalio svima koji su učestvovali u procesu protiv Mladića kojem je potvrđena presuda za genocid, protjerivanje, zločine protiv čovječnosti, napade na civile i zarobljavanje.

Napomenuo je da je bilo teško raditi u vrijeme koronavirusa, ali je najavio i da će presude za Jovicu Stanišića i Frenkija Simatovića biti donesene do kraja ovog mjeseca.

Isto je potvrdio i tužilac Serge Brammertz dodavši da se još nekoliko presuda očekuje u narednih nekoliko mjeseci u ovom Haškom sudu.

Dvojica visokih funkcionara Državne sigurnosti Srbije Stanišić i Simatović u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji su optuženi da su “od 1991. do 1995. godine osnivali, naoružavali, organizirali obuku i financiranje paravojnih jedinica, čiji pripadnici su svoj ratni put obilježili ubojstvima i progonom nesrpskog stanovništva s ciljem njihovog trajnog uklanjanja, najprije s područja kninske krajine i istočne i zapadne Slavonije u Hrvatskoj, a potom iz općina Sanski Most, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Zvornik i Trnovo u Bosni i Hercegovini”.

(SB)