Biznis 02.08.2021.

AHMET EGRLIĆ, PREDSJEDNIK STK: Ne znam zašto BiH nije u “Otvorenom Balkanu”, još nije kasno

ČITANJE: 2 minute

BiH još nije propustila šansu da se priključi inicijativi “Otvoreni Balkan” izjavio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, te dodao da to očekuje, s obzirom da će sloboda kretanja robe, usluga i svega onoga što podrazumijeva ta incijativa dobro doći poslovnoj zajednici BiH.

Prema njegovim riječima, “Otvoreni Balkan” uklapa se u ukupnu strategiju formiranja jedinstvenog tržišta na Balkanu potpisnog u Sofiji prošle godine.

– To je jedan od procesa i ne znam šta se desilo da nema BiH u tome. On je samo jedan mali segment formiranja jedinstvenog ekonomskog prostora, jedinstvenog tržišta – rekao je Egrlić novinarima u Sarajevu.

On je istakao da jedinstveno tržište nije samo između šest ekonomija zapadnog Balkana, te dodao da ono treba biti integrisano u jedinstveno tržište EU, gdje su BiH ponuđene određene povlastice.

Egrlić smatra da region neće tako brzo ući u EU, te dodaje da je namjera da se barem poslovna zajednica potpuno integriše i da se obezbijede potpune slobode u kretanju roba robe, ljudi i usluga.

– Cefta je polučila dobre rezultate kada je riječ o regionu i kretanje robe, ali kad je riječ o kretanju usluga, nismo baš zadovoljni. Egzaktno niko ne može reći da smo nešto izgubili, to je jedan proces u koji nema sumnje da će BiH se uključiti – dodao je on.

Kada je riječ o svjetskoj izložbi “Ekspo” u Dubaiju i učešću BiH, Egrlić je napomenuo da to nije sajam privrede, nego izložba i promocija zemalja.

Prema njegovim riječima, BiH teško može sustići čak i da se danas donesu potrebne odluke i sredstva, jer se radi o vrlo složenoj organizaciji.

– Već u aprilu ove godine trebali su biti dostavljeni svi materijali, prezentacije i sve ono što će se dešavati. Već su dogovorene svi prateće aktivnosti na toj izložbi kao što smo mi trebali već imati dogovorene “bi tu bi” poslovne susrete sa različitim privrednicima iz cijelog svijeta – rekao je predsjednik Spoljnotrgovinske komore.

(SB)

Oznake: Ahmet Egrlić