Politika 06.01.2023.

Ahmetović sa evroparlamentarkom zatražio da OHR reaguje na proslavu 9. januara

ČITANJE: 2 minute

Zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović (SPD) i njemačka europarlamentarka Delara Burkhardt (SPD) uputili su zajedničko saopćenje povodom proslave neustavnog dana Republike Srpske te su poručili kako se s tom praksom treba prestati.

Na početku saopćenja, njemački zastupnici su poručili kako “proslava neustavnog Dana RS predstavlja provokaciju za sve povratnike”.

“Protivustavni ‘praznik’ koji obilježava uspostavljanje RS je napad političkih zvaničnika na slobodnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu i još jednom dokazuje opasnost ponavljajućih igara iz prošlosti. Uprkos odluci Ustavnog suda iz 2015. godine, Milorad Dodik i drugi akteri žele etnonacionalizirati entitet i instrumentalizirati narativ o ugroženosti RS. Ovaj ignorantski pristup budi gorka sjećanja, posebno među raseljenim licima, a doživljava se kao provokacija”, poručili su.

Također, poslali su poruku i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“To je jedan od razloga zašto zahtijevamo od OHR-a, odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta, da djeluje dosljedno i iskoristi sve raspoložive mjere. Kao Evropljani, ne smijemo dozvoliti da se historija ponovi na Zapadnom Balkanu i uvijek moramo biti svjesni naše historijske odgovornosti”, naglasili su Ahmetović i Burkhardt.

Poručili su i kako je Bosna i Hercegovina ponovo uzdrmana nacionalističkim ekscesima.

“Oni koji žele da podrže vladavinu prava i demokratiju, ne smiju biti pasivni na sve ovo. Stoga, pozivamo Evropsku komisiju da radi preventivno s nadležnim institucijama kako bi spriječili ovaj događaj. Ako je potrebno, sankcije protiv centralnih aktera i institucija RS moraju biti sprovedene, a sredstva Evropske unije zamrznuta. Komesar za proširenje Oliver Varhelyi mora djelovati odlučno”, mišljenja su.

Na kraju, naglasili su kako će Njemačka i dalje ostati posvećena Zapadnom Balkanu, a naročito Bosni i Hercegovini.

“Posvećeni smo ne samo članstvu šest zemalja u EU već i stvaranju nove perspektive za mlade, saradnju u oblasti klime, energetskih politika te intenziviranje ekonomske promocije”, ističu.

Također, imali su poruku za sve ljude u BiH, ali i dijaspori.

“Najbolji odgovor na pokušaje podjela i iskazanu mržnju su empatija i poštovanje. Okačite zastave suverene Bosne i Hercegovine bilo gdje u Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci. Podignite i zastave EU. Osvijetlimo zemlju u plavoj, žutoj i bijeloj boji”, zaključili su oni, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Adis Ahmetović