Biznis 18.01.2016.

Ajfon i Samsung gube tržište, stiže novi konkurent

ČITANJE: 1 minuta
konkurent smartfon
Kineski proizvođači ove bi godine mogli da preuzmu polovinu globalnog tržišta pametnih telefona, a na taj način bi premašili trenutne lidere Samsung i Epl.

-Očekuje se da će jedan od dva pametna telefona koji se ove godine prodaju u svijetu biti od kineskih kompanija koje su ‘ozbiljna prijetnja’ liderima Samsungu i Eplu- navode istraživači DRAMeXchange.

Po njihovim podacima, prošle godine je u svijetu prodato 1,3 milijarde pametnih telefona, što je 10,3 odsto više nego u 2014., a najveći tržišni udio od oko 25 odsto imao je južnokorejski tehnološki div Samsung elektroniks, kog sa udjelom od 17,5 odsto slijedi Epl.

Zajednički udio kineskih proizvođača tih telefona dostigao je gotovo 40 odsto, od čega se oko 8,4 odsto udjela odnosi na Huavej, a ukupan broj prodatih pametnih telefona kineskih kompanija bio je tek nešto manji od broja prodatih Samsunga i Epla.

-Kineske firme prošle godine su u svijetu ostvarile veliki napredak u prodaji s jeftinijim i kvalitetnim pametnim telefonima, a ove godine se očekuje da će jakim marketingom i tehnološkim inovacijama i premašiti dva glavna svjetska igrača- kažu iz DRAMeXchange

(B92)