Politika 29.01.2022.

Ajhorst i Palmer: Pregovori idu korak po korak

ČITANJE: 2 minute

Direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer istakli su danas u Neumu da pregovori stranaka iz Federacije BiH idu korak po korak i izrazili su umjereni optimizam.

Ajhorst je rekla da su svi politički subjekti koji su prisutni u Neumu pokazali izuzetnu konstruktivnost.

“Možemo biti svjedoci ozbiljnog angažmana o brojnim pitanjima”, navela je Ajhorst.

Ona je rekla i da se medijima za sada ne može davati više informacija.

“Opredjeljenje je prisutno, ostajemo uvjereni optimisti da će se nastaviti s radom”, rekla je Ajhorst.

Palmer je rekao da je urađeno dosta dobrog posla, da se korak po korak ide, kao i da se, što se tiče šire diskusije o izbornoj reformi, i na tom polju odvijaju razgovori.

On je zahvalio OEBS-u koji je ustupio svoje eksperte, navodeći da će, da bi se udovoljilo presudama Suda za ljudska prava, biti potrebno da se urade i promjene u Ustavu, što nije lak proces, kao i da diskusija o izbornom modelu, kako i o funkcionalnosti institucija na nivou BiH, zahtijeva naporan rad da bi se pronašlo odgovarajuće rješenje.

“Kako bismo riješili ova pitanja uspješno SAD i EU ostaju predani partneri domaćim vlastima”, naveo je Palmer.

Odgovarajući na pitanja novinara da li postoji neki konkretan prijedlog od međunarodne zajednice, Palmer je rekao da nemaju neki konkretan prijedlog, niti nacrt o kojem se razgovara.

“Mi intenzivno radimo sa domaćim akterima sa analiziranjem svih pitanja koja izazivaju određenu dozu zabrinutosti. Tu smo da radimo zajedno da bismo došli do adekvatnog rješenja”, dodao je Palmer.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje međunarodnih zvaničnika o izmjenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak uveče u Neumu.

Na pregovorima učestvuju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda, američki i evropski posrednici Metju Palmer i Angelina Ajhort, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, predstavnici OEBS-a.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu.

Najspornija pitanja su izbor članova Predsjedništva BiH i izbor u domove naroda o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni. Sastanak se odvija iza zatvorenih vrata, potpuno zatvoren za javnost.

(Srna, E.M)