Magazin 19.04.2016.

Ajnštajn: naučnik koji je obožavao da se šeta go i mrzio da se šiša

ČITANJE: 4 minute
ajnstajn
Albert Ajnštajn je možda najveći naučnik svih vremena. Dobitnik je Nobelove nagrade jer je riješio zagonetku fotoelektričnih efekata i predložio opštu teoriju relativiteta. Umro je 18. aprila 1955. godine, u 76 godini.

Ovaj naučnik, koji je bio utemeljivač moderne fizike i znatno je uticao na mijenjanje mišljenja čovječanstva o prostoru, vremenu, masi i energiji bio je opsjednut jajima. Ovo su zabavne i nevjerovatne činjenice o čuvenom geniju.

U knjizi “Ajnštajn kod kuće”, koja će biti objavljena u Velikoj Britaniji narednog mjeseca nalaze se intervjui Fridrika Herneka sa Hertom Valdov, koja je šest godina radila kao kućna pomoćnica u kući Ajnštajnovih u Berlinu.

“Razbarušena kosa je jeftinija”

Ajnštajnova druga žena, njegova rođaka Elza Lovental, nikako nije mogla da ubijedi naučnika da plati berberinu šišanje. Umjesto toga, posvjedočila je Valdov, kada bi kosa postajala isuviše duga, Elza bi uzela makaze u ruke i kratila bi mu kosu. I ovo je naravno imalo svoju začkoljicu – Ajnštajn bi joj dozvolio da krati kosu samo do određene tačke do koje je spreman da trpi da mu neko “radi o glavi”. Elza je bila zadužena i da mu oblikuje brkove.

https://twitter.com/HistoryTime_/status/721964012641107968

Bušne cipele i prazni džepovi

Herta Valdov, koja je radila kao kućna pomoćnica kod Ajnštajnovih u periodu od 1927-1933 godine kaže da je čuveni naučnik gotovo uvek bio bez novca, a da je njegova supruga bila veoma štedjiva. Nosio je bušne cipele, pa čak i kada su propuštale vodu. Njegova omiljena obuća su bile sandale. Zato ne čudi što je kasnije na njegovom zidu u kabineta na Univerzitetu Priston pisalo: “Ne računa se baš sve što se može izmjeriti, kao što se ne može izmjeriti baš sve što se računa”.

Obožavao je jaja (posebno pržena)

Valdov je posvjedočila da je Albert Ajnštajn jeo jaja za doručak i to svakoga dana. Takođe je veoma volio med.

“Her Profesor je svakoga dana jeo najmanje dva pržena jajeta. Obično su jaja kupovali od starijeg Jevrejina. Bože me sačuvaj koliko je bio aljkav”, govorila je Valdov. Ajnštajn je obožavao da jede i pečurke sa jajima.

Nikako nije želeo da jede biftek

Za ručak je obično jeo šniclu koja je dobro pečena. Biftek je odbijao uz obrazloženje da on “nije tigar”.

Nije mu se dopadala engleska kuhinja

Ajnštajn je posjetio Veliku Britaniju tokom 1933. godine, ali nije bio impresioniran kuhinjom te zemlje.

“To je jezivo, sve se kuva na ovčijoj masti”, govorio je. Ipak, bio je zadovoljan ako mu se serviraju jagode. Obožavao je jagode sa šlagom.

Vrlo rijetko je pio alkohol

Ajnštajn je pio kafu bez kofeina i crni čaj. Ovaj strasni pušač lule nije mnogo volio alkohol, ali je obožavao punč od celera.

Imao je igračku teleskop na svom stolu

Na svom radnom stolu je imao mali teleskop za posmatranje zvijezda.

“To je bila neka vrsta školskog teleskopa koji je bio postavljen na stativ”, piše u knjizi.

Volio je da svira violinu, ali je bio očajan muzičar

Ajnštajn je volio da svira violinu tokom noći. Najčešće to nisu bile poznate kompozicije, već je improvizovao. Najčešće je svirao u kuhinji jer mu se dopadalo kakav je zvuk violine u prostoriji oblijepljenoj pločicama. Ipak, dr Valter Fridrih rekao da je Ajnštajn žvučao kao drvosječa na violini.

Nije volio društvene događaje

Mrzio je prisustvo na društvenim događajima i često se ljutio kada je morao da ide. Vrlo rijetko je izlazio, a to su morale biti posebne ličnosti, kao što je to jednom prilikom bio Čarli Čaplin.

Volio je da šeta go nakon kupanja

“Her Profesor je imao slabost ka mladim ženama”, rekla je Herta koja je imala 21 godinu kada je počela da radi u kući 48-godišnjeg Ajnštajna. Valdov kaže da je pocrvenjela kada je prvi put vidjela Ajnštajna golog.

“To je bila vrlo neprijatna situacija za mene. Profesor nije obukao svoj bade mantil ili je bio toliko rasijan da ga je zaboravio”, rekla je ona u intervjuu.

(Blic)