AKADEMIJA UMJETNOSTI Izložba likovnih radova, dodjela diploma i obilježavanje Svjetskog dana muzike

Godišnja završna izložba radova studenata likovnih umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci biće održana u srijedu, 19. juna, i imaće humanitarni karakter, najavila je dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik.

Dodikova je istakla da će sredstva koja će biti prikupljena od prodaje studentskih radova biti uplaćena za pomoć istraživačkom radu na usavršavanju lijeka za Laforinu bolest.

Ona je na konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana muzike i godišnje izložbe radova studenata istakla da je otvaranje izložbe koja se ove godine organizuje 18. put, planirano u 20.00 časova ispred zgrade Akademije umjetnosti.

Prema riječima Dodikove, ova izložba je jedan od najvažnijih umjetničkih događaja koje tradicionalno organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Ona je istakla da je godišnja izložba prilika da se na jednom mjestu vide radovi studenata slikarstva, grafike, grafičkog dizajna i intermedijalnih umjetnosti, te da će najbolji od njih biti i nagrađeni.

Dodikova je za četvrtak, 20. jun, najavila dodjelu diploma studentima koji su završili Akademiju umjetnosti, a za petak, 21. jun, obilježavanje Svjetskog dana muzike, ističući da je Akademija umjetnosti 2010. godine zvanično “upisala” grad Banjaluku u jedan od 500 gradova koji obilježavaju ovaj dan.

Prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju, vanredni profesor Mladen Miljanović rekao je da će na 18. završnoj izložbi biti izloženo više od 1.000 radova stotinu studenata studijskog programa likovnih umjetnosti.

On je rekao da će uz izložbu, na platou ispred Filozofskog fakulteta biti prikazan i dokumentarni film “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića, koji govori o borbi banjalučke porodice Gajić za pronalazak lijeka za Laforinu bolest.

Miljanović je rekao da se završnom izložbom sumira šta se radilo tokom akademske godine, gdje studenti zajedno sa svojim profesorima imaju priliku da javnosti prvi put predstave koje su to vježbe i radovi nastali tokom nastavnog procesa čitave akademske godine, ali i da javnost ima uvid i valorizuje ono što profesori zajedno sa studentima rade na Akademiji.

Šef katedre za dirigovanje, vanredni profesor Branka Radošević Mitrović istakla je da će Akademija umjetnosti, kao i prethodnih osam godina, u petak obilježiti Svjetski dan muzike, kada će tokom cijelog dana nastupima profesora i studenata Akademije umjetnosti, te brojnih drugih učesnika na desetak lokacija u Banjaluci, učiniti da se muzika čuje i sa onih mjesta sa kojih ljudi obične ne mogu da je čuju.

Ona je istakla da su nastupi planirani u Ulici Veselina Masleše /Gospodska ulica/, atrijumu Gradske uprave, Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, zgradi Vlade Republike Srpske, prostorijama humanitarnog udruženja “Duga”, vrtićima “Nataša” i “Kockica”, aleji u Kampusu Univerziteta i prostorijama Akademije umjetnosti.

Branka Radošević Mitrović je istakla da je, između ostalog, planiran i muzički defile policijskog orkestra koji kreće od Gospodske ulice i od Narodnog pozorišta, a koji se susreće kod zgrade Gradske uprave, te defile hora “Prima vista”.

Ona je rekla da su svi planirani muzički programi potpouno besplatni, te se realizuju sa željom da se kvalitetna muzika promoviše i još više približi građanstvu.

Asistent sa studijskog programa muzičke umjetnosti katedre za dirigovanje Dušan Urošević rekao je da će obilježavanje Svjetskog dana muzike imati više od 300 učesnika, studenata i profesora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Među njima su učenici i profesori muzičke škole “Vlado Milošević”, predstavnici Konfucijevog instituta, policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, kvintet “BL bras”, Gradski tamburaški orkestar i plesači plesnog studija “Point”.

Urošević je rekao da su među učesnicima i bivši studenti Akademije, među kojima je Dušan Pokrajčić i mješoviti hor “Kastratonika” sa njim na čelu.

Projekat “Svjetski dan muzike 2019” ove godine zvanično su podržali Konfucijev institut, vinarija “Jungić” i Banjalučka pivara, koja u obilježavanju učestvuje od početka, kao i Francuski kulturni centar.

(Srna)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju