Vijesti 26.10.2022.

Akademska zajednica dva univerziteta u Srpskoj poziva CIK da odmah objavi rezultate izbora

ČITANJE: 2 minute

Akademska zajednica univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu pozvala je Centralnu izbornu komisiju BiH da odmah i bez odlaganja saopšti rezultate, obustavi dalju politizaciju procesa i odustane od svakodnevnih novih naredbi za kontrolu rezultata.

Ovo je navedeno u zaključacima okruglog stola “Izbori u BiH 2022 – između vladavine prava i krize demokratije”, koji je danas održan u Banjaluci.

Akademska zajednica univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao dva državotvorna javna organa Republike Srpske, izrazila je zabrinutost procesom utvrđivanja izbornih rezultata i ukupnim radom Centralne izborne komisije BiH, naročito u dijelu koji se odnosi na izbor predsjednika Republike Srpske.

Jedan od zaključaka je da akademska zajednica smatra protivpravnim i pogrešnim uvođenje procesne radnje kontrole izbornih rezultata prije njihovog preliminarnog objavljivanja, koja po svim pravilima treba da ishodi, a ne da prethodi procesu utvrđivanja rezultata, navodi se u saopštenju Univerziteta u Banjaluci.

Time se, kako dodaju, jedan tipični pravni proces kakvim se utvrđivanje izbornih rezultata ima smatrati politizovao i pretvorio u pokušaj promjene već iskazane izborne volje građana.

“Institucija predsjednika Republike Srpske je do sada bila primjer stabilnosti, integriteta i legaliteta kako u Republici Srpskoj tako i u BiH, te takva treba i da ostane, zbog čega osuđujemo pokušaj destabilizacije ove institucije od strane CIK-a”, navodi se u zaključcima.

Akademska zajednica u zaključcima poziva CIK BiH da odmah i bez odlaganja saopšti rezultate izbora za predsjednika Republike Srpske i da obustavi dalju politizaciju procesa utvrđivanja izbornih rezultata za ovaj nivo vlasti.

CIK je pozvao da odustane od svakodnevnih novih naredbi za kontrolu rezultata, što se do sada pokazalo neopravdanim i bespotrebnim, imajući u vidu da nema značajnijih odstupanja od demokratski izražene volje građana s jedne strane i utvrđenih rezultata ponovnog brojanja s druge strane.

“Akademska zajednica Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu stoji na raspolaganju svim svojim intelektualnim, naučnim, stručnim, profesionalnim, pravnim i moralnim kapacitetima institucijama Srpske u nastojanju da se sačuva izborna volja građana Srpske, utvrde konačni rezultati proteklih izbora i uspostave legitimni i legalni organi vlasti te očuva unutrašnja i međunarodna stabilnost Republike Srpske”.

(Srna/SB)