Vijesti 23.11.2015.

Akaši: Sarajevo nije željelo primirje u BiH

ČITANJE: 2 minute
jasusi-akasi
Bivši mirovni izaslanik UN u nekadašnjoj Jugoslaviji Jasuši Akaši rekao je pred Haškim tribunalom na suđenju generalu Ratku Mladiću da tadašnje vlasti u Sarajevu, uz ohrabrenje Amerike, nisu željele sporazum o primirju u BiH, za razliku od Srba.

Akaši je rekao da su “aktivnu vojnu pomoć” takozvanoj Armiji BiH, uprkos embargu UN, pružale SAD, Njemačka i neke islamske zemlje, te dodao da šest zaštićenih zona UN, uključujući Sarajevo i Srebrenicu, nije bilo demilitarizovano, kako je bilo predviđeno sporazumom o njihovom proglašenju.

Japanski diplomata naglasio je da je istraga UN utvrdila da su granatu, koja je na sarajevskoj pijaci Markale 1994. godine ubila i ranila desetine građana, mogle ispaliti obje zaraćene strane.

“Zaključak komisije, koji sam ja prihvatio, bio je da je napad mogao doći sa obje strane. Taj zaključak je bio suprotan tvrdnjama međunarodne štampe, uključujući i `Njjujork tajms` da je odgovorna bila srpska strana”, naveo je Akaši.

On je istakao da su muslimanski lideri i zvanični Vašington vjerovali da bi trajnije primirje omogućilo Srbima u BiH da zadrže veliki dio teritorije BiH koji su zauzeli tokom prethodnih ratnih godina, prenijeli su beogradski mediji.

Akaši, svjedok Mladićeve odbrane, naveo je da je vlada Alije Izetbegovića odbila da produži četvoromjesečno primirje koje je, uz pomoć bivšeg američkog predsjednika Džimija Kartera bilo sklopljeno krajem 1994. godine.

On je rekao da su Srbi u jednom trenutku držali 70 odsto teritorije BiH, ali da su na kraju pristali da im, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, ostane 49 odsto teritorije.

Japanski diplomata nije negirao da je Unprofor imao saznanja o dopremanju oružja za muslimansku stranu preko aerodroma u Tuzli. On kaže da o tome nema konkretne informacije jer su se time bavili vojnici, a ne političari.

Akašija će haški tužioci unakrsno ispitivati sutra.

(Agencije)