Vijesti 02.06.2016.

Akcija banjalučkog udruženja: Ne bacajte staru garderobu, nego je poklonite

ČITANJE: 1 minuta

Tokom ove akcije skupljeno je oko 10 tona odjeće u humanitarne svrhe. Desetak volontera ovu odjeću sortira i pakuje, dok se novija odjeća poklanja onima kojima je najpotrebnija. Ostatak odjeće se presuje i šalje na izvoz, pa se tako uspjelo prikupiti nekoliko hiljada maraka koje su uložene u obroke javne kuhinje u Banjaluci.

– Ovo je roba koju neće kod nas niko da nosi, ali koja će se izvesti za Afriku. Sad pokušavamo da se povežemo sa nekim firmama iz Afrike da oni otkupljuju i potpomognu da ovo socijalno preduzeće opstane – rekao je sekretar Udruženja ‘Mozaik prijateljstva’ Miroslav Subašić.

Problemi su neizostavan dio ovakvog tipa posla, naime jedna firma iz Belgije sa kojima su poslovali ih je prevarila i ostala dužna 27.000 KM. Bez obzira na to podrška je neizostavna od mnogih firmi iz zemlje i inostranstva, pa su tako uspjeli da kupe neophodnu opremu i da iznajme prostor u kojem rade.

Stara garderoba se može koristiti u mnoge svrhe jer recikliran tekstil je dobar za izolacije. Članovi udruženja svakodnevno obilaze naseljena mjesta i kupe garderobu, a putem plakata obavještavaju građane.

Ovim putem pozivaju sve građane ako žele da doniraju svoju staru garderobu da to urade u njihovim prostorijama u banjalučkom naselju Nova Varoš, kao i da im se priključe u volontiranju.

(srpskacafe.com)