Vijesti 17.03.2016.

Akcija “Damask”: SIPA u Sarajevu uhapsila teroristu

ČITANJE: 1 minuta
sipa2
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su u nastavku akcije kodnog naziva “Damask” u Sarajevu uhapsili osobu inicijala A. I. (1987).

Izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi navedena osoba s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizovane su po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva BiH.

Osoba inicijala A. I. uhapšena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 202d stav (2) KZ BiH “Organizovanje terorističke grupe” u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Konkretno, ova osoba sumnjiči se da je u periodu od 2012. do 2014. godine u više navrata boravila na području Sirije i Iraka i učestvovala u oružanim sukobima boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuje, nakon čega će uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. SIPA u saradnji sa partnerskim agencijama nastavlja aktivnu borbu protiv terorizma i srodnih krivičnih djela, s ciljem otkrivanja svih počinilaca i dokumentiranja nezakonitih aktivnosti, saopšteno je iz SIPA-e.