Vijesti 30.10.2018.

AKCIJA ISPIT Izrađivali lažne lične karte i za druge osobe polagali njemački jezik

ČITANJE: 1 minuta

U policijskoj akciji “Ispit” otkrivene su osobe koje su nabavljale lažne lične karte i na osnovu njih polagali ispite u Banjaluci i Doboju i dobijali sertifikate o položenom njemačkom ispitu, saznaje Srpskainfo.

Akciju su realizovali pripadnici Policjske uprave Banjaluka u saradnji sa Upravom kriminalističke policje MUP Republike Srpske.

Na osnovu prikupljenih dokaza i informacija policija je identifikovala i uhapsila A. K. (29) iz Banjaluke.

– On je osumnjičen da je u periodu od maja pa do oktobra ove godine, preko društvene mreže našao osobu iz Srbije koje se bavi izradom falsifikovanih dokumenata. Od njega je naručio lične karte koje su izrađen na osnovu dostavljenih fotografija i ličnih podataka osoba zakoje je trebalo da polaže ispit. Riječ je o o ispitu pred komisijom za dobijanje sertifikata o položenom ispitu njemačkog jezika, radi kvalifikacije i dobijanja radnog mjesta i radne dozvole u zemljama Evropske unije – rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović, navodeći inicijale osumnjičenog.

Daljim radom utvrđeno je i da su D. D. (41) iz Banjaluke i S. K. (25) iz Gradiške, za 200 maraka, na osnovu faslifikovanih ličnih karti sa njihovim fotografijama, a sa ličnim podacima osoba za koje su polagali ispite, odlazili da ih polažu u Banjaluku i Doboju i tako dobijali sertifikate.

– O svim ovim činjenicama obavješten je dežurni tužilac koji je naložio da se u redovnoj proceduri dostavi ivještaj protiv njih – dodala je Markanovićeva.

(Srpskainfo)