Vijesti 08.12.2021.

AKCIJA “KODEKS”: Dileri kupovali stanove i kuće na širem području Banjaluke

ČITANJE: 4 minute

Protiv dilera koji su uhapšeni u policijskoj akciji „Kodeks“ biće pokrenuta finansijska istaraga, zbog sumnje da su „prali“ novac zarađen od prodaje narkotika, saznaje Srpskainfo.

Tokom istrage utvrđeno je da su oni novac zarađen od prodaje kokaina i marihaune koristili za kupovine nekretnina na širem području Banjaluke.

Na taj način su novac gurali u legalne tokove.

Prema informacijama Srpskainfo, jedan do osumnjičenih je u potpunosti priznao krivicu tokom ispitivanja.

U akciji „Kodeks“ uhapšeno je ukupno devet osoba zbog sumnje da su se duže vremena bavili prodajom narkotika na širem području Banjaluke.

U ovoj akciji u ponedjeljak su uhapšeni Milorad Vuković zvani Luis, Darko Jarić, Petar Marjanović, Aljoša Marković, Filip Bojić, Goran Đurica, Vladimir Zečić, Saša Mirković i Dragan Dragičević. Akcijom je obuhvaćen i Luka Brković, ali u trentuku hapšenja nije bio u Banjaluci.

Nakon kriminalističke obrade u policiji, sedam dilera predato je u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, dok su Jarić i Dragičević pušteni na slobodu.

U banjalučkom tužilaštvu su rekli da su oni uhapšeni u okviru šestomjesečne akcije koju su zajedno proveli oni i Policijska uprava Banjaluka.

– Uhapšeni se sumnjiče da su u vremenskom periodu od početka prošle, pa do 6. decembra ove godine vršili nabavku i preprodaju opojnih droga kokain i marihuanu korisnicima na području Banjaluke – rekli su u OJT Banjaluka.

Kako Srpskainfo sazanje, osumnjičeni Darko Jarić je prilikom ispitivanja u policijskoj stanici u potpunosti priznao krivicu.

– Jarić je ispitan u prisustvu svog advokata i on je priznao sve što mu je policija stavljala na teret. On je inspektorima ispričao od koga je kupovao drogu, kome prodavao, za koliko para i slično. Nakon toga je pušten da se u nastavku predmeta brani sa slobode – otkriva izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, slično je izjave dao i drugi osumnjičeni, koji je pušten na slobodu.

– Tokom kriminalističke obrade sklopljen je dogovor da Dragičević bude svjedok u ovom predmetu i on je pušten na slobodu – pojasnio je naš izvor.

Kako je Srpskainfo ranije objavila, kao vođe ove grupe označeni su Luis i Brković, a naš izvor otkriva, da obojica imaju jake veze sa kriminalnim organizacijama iz regiona.

Ova kriminalna grupa bila dobro organizovana i bili su veoma oprezni prilikom trgovine drogom.

– Inspektori su radom na terenu došli do informacija da se osumnjiči bave prodajom droge skoro dvije godine, ali je na početku bilo teško prikupiti dovoljno dokaza protiv njih. Oni su zatim stavljeni pod posebne istrage, odnosno policija je pratila njihovo kretanje i prisluškivali su im telefone – ističe naš izvor.

On dodaje je i pored toga bilo veoma teško doći do dokaza, pošto su bili veoma oprezni.

– Najčešće su komunicirali preko društvenih mreža, a retko su koristili telefone. Za marihuanu i kokain su imali posebna imena, pa su tako izbjegavali da ih se poveže sa drogom – ističe pomenuti sagovornik.

Prema njegovim riječima, tokom istrage policija je prikupila čvrste dokaze da su oni pokušavali legalizovati novac zarađen od prodaje droge.

– Prikupljene su informacije da su parama od droge kupovali kuće, a u koje su zatim ulagali nešto novca u renoviranje i zatim ih prodavali dalje. Na taj način su „prali“ novac. Takođe su kupovali i skupocjene automobile, pa ja prilikom hapšenja oduzet i skupocjeni terenac – pojasnio je izvor iz istrage.

Prema njegovim riječima, svaki član grupe je imao tačna zaduženja i znalo se ko šta i kada radi.

Oduzeta droga

Tokom akcije „Kodeks“ policija je pretresla ukupno 14 lokacija na području Banjaluke.

– Prilikom pretresa prostorija koje koriste osumnjičeni, pronađeno je i oduzeto oko 2,104 kilograma marihuane, te oko 260 grama kokaina – rekli su u policiji.

Oni su dodali da je policija pronašla i dvije mrvilice za opojnu drogu, dvije digitalne vage, više mobilnih telefona, gumena palica, metalna teleskopska palica, službene lisice, šest noževa, pancirni prsluk kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela.

(SB)

Oznake: akcija Kodeks