Vijesti 22.12.2015.

Akcija Lift: Pronađeno 11 kilograma eksploziva

ČITANJE: 1 minuta
SIPA
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA)tokom jučerašnje akcije “Lift” pronašli su i privremeno oduzeli 11 kilograma različitog eksploziva, kao i puške, pištolje, bombe, municiju, navodi se u saopštenju SIPA.

Pronađeno je 29 pušaka, 34 pištolja, 4.771 komad municije raznog kalibra, 21 ručna bomba, 4,7 kilograma baruta, 123 inicijalne kapisle za eksploziv, 40 kapisli za lovačke puške, jedna zolja, jedna granata, jedan štapin za paljenje eksploziva dužine 100 metara i četiri štapina za paljenje eksploziva nepoznate dužine, 11 prigušivača i drugi predmeti, saopšteno je iz Sipe.

U akciji, koju su pripadnici Sipe juče realizovali u saradnji sa MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-om Kantona Sarajevo, na području Sarajeva, Mostara i Bugojna uhapšeno je šest osoba osumnjičenih za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, a pretreseni su i objekti na šest lokacija.

Ove aktivnosti realizovane su prema naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, a poseban vid podrške pružila je Federalna uprava civilne zaštite.

Uhapšeni su, nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe, danas predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

(NN)