Vijesti 27.10.2015.

Akcija “Lipstik”: Više žena na saslušanju

ČITANJE: 2 minute
PROSTITUcija
Više žena je na saslušanju u svojstvu svjedoka, nakon jutrošnje akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) pod nazivom “Lipstik”, koja je provedene na širem području Sarajeva zbog krivičnog djela navođenje na prostituciju i pranje novca.

Portparol Sipe Kristina Jozić izjavila je da su klijenti najčešće bili strani državljani, osobe turskog i arapskog porijekla, te da je cijena seksualnih usluga bila oko 200 KM.

Pripadnici Sipe uhapsili su jutros tri lica na širem području Sarajeva zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom navođenje na prostituciju i krivičnim djelom pranje novca.

U akciji “Lipstik” uhapšeni su S.K, O.N. i M.Š. i pretreseni su objekti na tri lokacije.

Oni su osumnjičeni da su učestvovali u organizovanju ili vođenju aktivnosti u vezi sa pružanjem seksualnih usluga na području Kantona Sarajevo i šire, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovorima za pružanje seksualnih usluga, a zatim su na dogovoreno mjesto prevozili lica koja su pružala seksualne usluge i dolazili po njih.

Prvoosumnjičeni je za navedene usluge naplaćivao 50 odsto od dogovorenog iznosa, čime je stekao znatnu protivpravnu imovinsku korist.

Tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku – mobilni telefoni, SIM kartice, određeni novčani iznos, dva komada vatrenog oružja sa municijom i drugi predmeti.

Uhapšeni su privedeni u službene prostorije Sipe na kriminalističku obradu nakon čega će, uz izvještaj, biti predati na dalje postupanje Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Akcija je provedena na osnovu naredbi Kantonalnog suda i tužilaštva u Sarajevu, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija je rezultat višemjesečne istrage koju su istražioci Agencije proveli pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva.

(Agencije)